Theo Gootjes ontwerpt etiket Vriendenfles en exposeert vrij werk in Jenevermuseum

Theo Gootjes ontwerpt etiket Vriendenfles en exposeert vrij werk in Jenevermuseum

SCHIEDAM - De Schiedamse kunstenaar en cartoonist Theo Gootjes (79) heeft dit jaar het etiket ontworpen voor de Vriendenfles van de Vrienden van het Jenevermuseum.

Voor het zeventiende jaar in successie is het dat de Vrienden van het Jenevermuseum hun speciale Vriendenfles uitbrengen, een gelimiteerde uitgave van een fles met gedistilleerd dat in de branderij van het Jenevermuseum op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt (moutwijnjenever). Op zondag 16 mei aanstaande zal burgemeester Cor Lamers de nieuwe fles met erop de creatie van Theo Gootjes onthullen. In verband met de coronaregels is het niet mogelijk dat dit in het bijzijn van de vele Jenevermuseumvrienden gebeurt. De presentatie zal voor hen op 16 mei online te volgen zijn. 

"Ik vind het heel leuk om het etiket voor de Vriendenfles te maken. Het etiket is meer mijn vrije werk. Dat is geënt op de Afrikaanse kunst. Op de achterzijde vind je mijn signatuur...", zo licht Theo Gootjes in de Nieuwsbrief van de Vrienden van het Jenevermuseum een tipje van de sluier op.

In het Jenevermuseum zal zoals te doen gebruikelijk nadat de Vriendenfles gepresenteerd is, werk worden tentoongesteld van Theo Gootjes. Vorig jaar was er in het Stedelijke Museum Schiedam een tentoonstelling van het werk van Gootjes met de nadruk op zijn werk als politiek tekenaar. In het Jenevermuseum ligt het accent op het vrije werk van de kunstenaar. In verband met de coronacrisis is nog niet bekend wanneer het museum weer open kan en de expositie van Theo Gootjes daadwerkelijk te bewonderen zal zijn.

Vorig jaar werd het etiket van de Vriendenfles ontworpen door Willem den Broeder (1951). Gepaard aan het ontwerpen van de Vriendenfles werd zijn werk, dat bekendstaat als surrealistisch, tentoongesteld in het Jenevermuseum. 

Foto: Theo Gootjes in de foyer van het Wennekerpand nadat hij een optreden van zijn zoon Menno Gootjes met diens band Focus heeft bijgewoond, archieffoto, (c) De Schiedammer Online

06-05-2021