Theater aan de Schie op zoek naar jongeren voor een wijkjury

Theater aan de Schie op zoek naar jongeren voor een wijkjury

SCHIEDAM - Theater aan de Schie is op zoek naar jongeren die samen een wijkjury willen vormen. Wat is een wijkjury? Theatermaker en artistiek leider van Female Economy Adelheid Roosen heeft in 2009 de wijkjury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen.

Inmiddels vinden honderden wijkbewoners van Maastricht tot Purmerend en van Assen tot Gent hun weg naar het theater om dat wat zij zien. Te jureren op gevoel, intuïtie, confrontatie en herkenning. De wijkjury is een internationale beweging geworden met maar liefst 22 wijkjury’s in Nederland en België. Dankzij alle culturele instellingen die dit mogelijk maken uit liefde voor alle mensen die hun verbeelding willen vieren.
 
Wijkjury kust het theater wákker
Dit is het eerste seizoen dat een nieuwe groep jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar bij de theaters van Schiedam over de vloer komt. Onder leiding van roedelchef Jolieke Bak bezoeken zij, vaak voor het eerst, zes voorstellingen. In gesprekken met elkaar, geven zij woorden aan wat zij hebben ervaren. Aan het eind van het seizoen kronen zij hun favoriet als Keuze van de wijkjury. Dit eerder ongekende geluid in het theaterveld wordt ondersteund door kompaan Theater aan de Schie.
 
"We zoeken dus jongeren die niet bang zijn om hun mening te geven én het leuk vinden om een aantal theater voorstellingen met elkaar te bezoeken. Theater ervaring mag, maar is zeker geen pre", zegt Jolien Bak.
 
"Wat houdt het in (alle bijenkomst zijn tussen januari 2024 en juni 2024 behalve de kroning, die is in september):
1x Een ontmoetingsbijeenkomst waarin we kennis maken met elkaar.
6x een voorstellingsbezoek met elkaar verspreid over het theaterseizoen.
2x een dramaturgische bespreking - we bespreken op deze avonden de voorstellingen en beslissen welke voorstelling voor ons de favoriet is en waarom?
En natuurlijk de prijsuitreiking in september.
We proberen op dit moment zoveel mogelijk jongeren te bereiken en ook juist de jongeren die nog niet bekent zijn met theater."
 
Voor vragen én aanmeldingen kun je contact opnemen met:
Jolieke Bak
jolieke@joliekebak.nl

 

05-12-2023