Tessa Meerman wint Waterweg Cultuurprijs 2023 én publieksprijs

Tessa Meerman wint Waterweg Cultuurprijs 2023 én publieksprijs

SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Vijf finalisten van de Waterweg Cultuurprijs 2023, die op 22 oktober allemaal een stimuleringsprijs hadden gewonnen, presenteerden hun projectplan aan het publiek en de jury: Tessa Meerman, Lisa Gliederpuppe, Martijntje Cornelia, Sophie Mantel en Kershawn Rijssel. Tessa Meerman (op de foto staand derde van links) kreeg met haar project 'hee, ben je oke?' zowel de voorkeur van de jury als van het publiek.

Westvest90 is een knusse locatie: in het dagelijks leven een kerk, maar gisteren was het het podium van de uitreiking van de Waterweg Cultuurprijs. De middag werd gehost door Schiedams multitalent Kizzy (geheel rechts op de foto boven). De vijf finalisten hadden allemaal veel werk gestoken in de voorbereiding van hun presentaties. Er was muziek, video en spoken word, maar vooral ook heel veel energie, passie, plezier en bekwaamheid. En dat is waar de Waterweg Cultuurprijs voor bestaat.

Het belangrijkste criterium in deze fase van de prijs is: heeft het projectvoorstel zich doorontwikkeld tot een uitvoerbaar projectplan? De jury was zeer enthousiast over de professionele presentaties. Het was duidelijk dat alle projecten in de afgelopen weken met behulp van het coachingtraject flink gegroeid waren. Die groei zit in de individuele ontwikkeling van de finalisten, maar ook in de verbindingen tussen organisaties en partners die nú al zijn gelegd.

De potentie voor een domein overstijgende impact acht de jury in al deze projecten zeer groot. Dat is bijzonder, dat is sterk en dat verdient lof. In de woorden van de jury: de impact van een stimuleringsprijs is daarmee niet te onderschatten. Wat verder in alle projecten duidelijk naar voren kwam was het gevoel van urgentie, de hang naar het sociale en verbinding, met in de oorsprong ook een autobiografisch aspect. Dat een diepe, persoonlijke betrokkenheid de gemene deler is, noemde de jury waardevol. Het was heel moeilijk om een winnaar te kiezen. Alle projecten zijn uitvoerbaar, dus de jury heeft vertrouwen in alle finalisten. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Uiteindelijk kozen de juryleden unaniem voor Tessa Meerman en haar project: Hee, ben je oke?.

Tessa vraagt met dit project aandacht voor mentale kwetsbaarheden in de regio. Door zichzelf bloot te geven, eerlijk en open voor haar publiek, in een theatervoorstelling. Maar ze gaat verder, met onder meer een brievenproject en een expositie. Bij de uitreiking van de stimuleringsprijzen vroeg de jury haar of het project niet te groot was in de opzet. Tijdens de finale zei Tessa in haar presentatie dat ze daar heel goed over nagedacht heeft en dat ze tot de conclusie was gekomen: het kán niet kleiner. En dus is ze aan de slag gegaan om meer mensen en projectpartners om zich heen te verzamelen die haar project kunnen ondersteunen. En meerdere van die projectpartners zijn al bevestigd: de  Kroepoekfabriek, het Museum Vlaardingen en het Wennekerpand zijn allemaal aan boord. Dat heeft indruk gemaakt op de jury.

De thematiek van Hee, ben je oke? is urgent en actueel. En de complexiteit van de taak die Tessa zichzelf heeft gesteld ligt in een niemandsland: daar waar zorg en kunst samenkomen. Zoals de jury het formuleerde: dit kan nergens terecht en ze creëert het ecosysteem om dit toch mogelijk te maken. Het is domein overstijgend en Tessa krijgt het voor elkaar. Daarom wint Tessa Meerman de Waterweg Cultuurprijs 2023.

Deze hoofdprijs bestaat uit € 5.000 en een sculptuur van Dike Hof. Dat het aanwezige publiek het roerend met de jury eens was bleek wel toen Tessa vandaag óók nog de publieksprijs van € 2.000 won! Daarmee heeft Tessa de middelen voor een vliegende start van haar project. Van harte gefeliciteerd.

De Waterweg Cultuurprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Foto:
Robin Butter

11-12-2023