Eric van Straaten: “Het gaat in beginsel niet om vorm en inhoud, maar over dingen die ontstaan”

Tentoonstelling Re/Generation bij KunstWerkt

Tentoonstelling Re/Generation bij KunstWerkt

SCHIEDAM - Van donderdag 19 oktober tot en met zondag 12 november 2023 vindt bij KunstWerkt in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling Re/Generation plaats. Acht jonge kunstenaars nemen deel aan deze dynamische expositie. Tijdens de tentoonstelling zijn er workshops, leessessies en paneldiscussies.

Deelnemende kunstenaars aan deze toonstelling zijn: Conor Croasdell, Jasper van den Ende, Moritz Liedtke, Esther Maij, Mick Santman, Anne Visser, Vincent Zanni en Jake Lalor Zakrzewski.

Dynamische tentoonstelling
Re/Generation is een dynamische tentoonstelling waarin de toeschouwer wordt meegenomen in het maakproces van een nieuwe generatie kunstenaars. De werken bevragen en onderzoeken symbiotische structuren tussen materiaal en organisme en gaan voorbij de traditionele kijk op kunst door ‘te maken met’ boven ‘het maken van’ te verkiezen. De kunstenaars werken onder meer samen met fungi (schimmels), scoby (bacteriële cellulose), cyanotypie (fotografisch proces leidt tot blauwdruk) en geografische entiteiten zoals de zee.
   Ze onderzoeken het belang van het behouden van herinneringen, het verband tussen ‘afval’ en materiaal, de tekortkomingen van digitale productiemethoden en maken structuren zichtbaar die anders verborgen blijven voor onze menselijke waarneming. Op deze manier ontvouwt het thema Re/Generation zichzelf in meervoudige vormen waarin de toeschouwers worden meegenomen naar de wortels van het werk om uiteindelijk onderdeel te zijn van het bestaan.

Opening met ‘bierproeverij’
Initiatiefnemer en begeleider van de exposanten is KunstWerkt-deelnemer Eric van Straaten. Curator is Jasper van den Ende, een van de deelnemers. De officiële opening vindt op zondag 22 oktober 2023 (aanvang 15.30 uur) plaats met een ‘bierproeverij’. Wat betekenen bijvoorbeeld het proces en gebruikte soort gist voor de smaak van een bier, is de vraag die onder leiding van het achttal kunstenaars al proevend samen met de aanwezigen beantwoord zal worden. De finissage is op zondag 12 november 2023 om 15.30 uur.

Achttal afgestudeerden Willem de Kooning Academie (WdKA)
“Met deze tentoonstelling krijgen onlangs afgestudeerden van de Willem de Kooning Academie de gelegenheid zich te presenteren aan deelnemers van KunstWerkt, alsook aan het brede publiek en wijdvertakte netwerk van KunstWerkt. Een jaar geleden hebben we dat met de tentoonstelling Experiment 1 voor het eerst gedaan. Gezien het succes van vorig jaar herhalen we deze aanpak dit jaar.
   Jasper van den Ende was één van mijn studenten en ik heb hem gevraagd om een selectie te maken uit het eindexamenwerk van de Willem de Kooning Academie. Dat heeft hij gedaan en het daaruit voortgekomen achttal kunstenaars is zelf met het idee voor de tentoonstelling gekomen en de titel Re/Generation”, vertelt Van Straaten die tot voor kort docent fotografie was op de WdKA. “Het dynamische van de expositie is dat de geëxposeerde werken gedurende de tentoonstelling veranderen, bijvoorbeeld doordat er met levende organismen is gewerkt. Ook kan er sprake zijn van een op andere manier veranderend werk, zoals door de inwerking van licht of door mechanische processen.
   De kunstenaars pakken geen verf in bepaalde kleuren om daarmee een schilderij te maken. Nee, ze werken samen met de door hen gekozen materialen, waarbij er een zekere onvoorspelbaarheid is over het resultaat, welk resultaat ook niet definitief is maar zich verder ontwikkelt. Ze maken gebruik van het feit dat niet alles beheersbaar is. Het gaat in beginsel niet om vorm en inhoud, maar over dingen die ontstaan. De ontwikkeling van de tentoongestelde werken zal gedurende de expositie overigens te volgen zijn op social media van KunstWerkt.”

Van Straaten vervolgt: “De nieuwe generatie kunstenaars ervaart via deze tentoonstelling wat KunstWerkt voor hen kan betekenen. Omgekeerd levert het nieuwe ideeën op voor de deelnemers van KunstWerkt. Wij willen blijven leren. We zetten daarvoor de ramen en deuren wijd open. We zijn als deelnemers niet alleen voor of met onszelf bezig, want dan zou KunstWerkt een in zichzelf gekeerde bedoening worden.”

Workshops
Tijdens deze tentoonstelling vinden er actieve workshops, collectieve leessessies en panelgesprekken plaats waarvoor het publiek zich kan inschrijven.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 53 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191
3111 AJ Schiedam

Openingstijden KunstWerkt
Donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)

Website
www.stichtingkunstwerkt.nl.

Sociale media
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Fotobijschrift
‘SCOBYOSA’, maker werk Anne Visser, foto gemaakt door Menno Boer

10-10-2023