Sasha Zuidam: “Een museale expositie die de bezoeker in vuur en vlam zal zetten

Tentoonstelling Elementen bij KunstWerkt

Tentoonstelling Elementen bij KunstWerkt

SCHIEDAM - Van donderdag 16 november tot en met zondag 10 december 2023 vindt bij KunstWerkt in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling Elementen plaats. Acht kunstenaars nemen deel aan deze interactieve expositie over de elementen, hun relaties en tussenvormen. Tijdens de tentoonstelling zijn er concerten en performances.

Onder het achttal exposerende kunstenaars zijn vier deelnemers van KunstWerkt en vier gasten. Te gast zijn Ron van der Ende (bas-reliëf), Frans van Lent (video-installatie en groepsperformance), Jeanne Rombouts (houtskooltekeningen) en Milah van Zuilen (installatie). De exposerende KunstWerkt-deelnemers zijn Aldo Hoeben (installatie), Ahrend van Ipenburg (zuil), Eric van Straaten (fotografie) en Sasha Zuidam (installatie). Sasha is de initiatiefnemer en curator van Elementen.

Interactieve tentoonstelling
De exposerende kunstenaars bewegen zich met hun getoonde werk rond de klassieke vier elementen aarde, water, lucht en vuur, maar er zijn meer elementen te onderscheiden. Zo onderscheidt de Chinese filosofie de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Sasha Zuidam: “Elementen zijn de bouwstenen van onze wereld en naar mijn mening horen daar ook tijd, licht en geluid bij. Ook deze elementen komen aan bod tijdens deze expositie. En van welke elementen je ook uitgaat, er zijn interessante mengvormen van en relaties tussen elementen.”

Sasha Zuidam werkt als kunstenaar graag met houtsnedes. “Ik heb vaak gefascineerd gekeken naar het werk van Gustave Doré. Door middel van houtgravures – een vaste vorm – kon hij zo fenomenaal de vluchtige elementen water en lucht weergeven. Ik ben ditmaal met een vaste vorm - aluminium - aan de slag gegaan. Door gaatjes te boren en licht door de gaatjes heen te laten gaan, ontstaat een wolkenlucht die elke bezoeker anders zal ervaren. Ik heb kunstenaars uitgenodigd die elk op hun eigen manier geïnspireerd door de elementen tot bijzondere werken komen. Een deel van de werken is interactief. Zo zal één van de installaties de bezoeker ‘in vuur en vlam’ gaan zetten. ‘Elementen’ wordt een museale expositie, waar niet alleen dingen te zien zijn, maar waar de bezoeker eveneens iets kan doen en beleven. Er zijn ook concerten, waarbij de bezoekers een muzikale reis langs de elementen maken en er zijn interactieve groepsperformances.”

Opening
Zondag 19 november om 15.30 uur verricht Theun Okkerse de officiële opening. Hij is ontwerper, beeldend kunstenaar en voorzitter van Pictura Dordrecht. Er is een optreden van de woordkunstenaar 'Soraya Speaking', winnares van de Schiedamse Poetry Slam en finaliste halve finale NK Poetry Slam 2023.

Groepsperformance
Zaterdag 2 december van 14.30 uur tot 15.00 uur verzorgt Frans van Lent de groepsperformance ‘Eiland’ op de Grote Markt in Schiedam.

Concerten
Zondag 26 november, aanvang 13.30 uur en 15.00 uur, geven vijftien blazers van harmonieorkest Sint Radboud een concert. De muziek is gekozen in het thema van de expositie. Zo worden onder meer gespeeld Anitra’s dans (deel uit Peer Gynt) van Edvard Grieg, Gymnopédie (deel uit Suite Montmarte) van Erik Satie, enkele delen uit ‘Watermusic’ van Georg Friedrich Händel en een aantal delen uit Pictures at an exhibition van Modest Moessorgski.

Toegang tot een concert kost tien euro. Kaarten zijn te koop via de website van KunstWerkt. Tijdens de concerten is de deur gesloten.

Finissage
De finissage is op zondag 10 december om 15.30 uur met een groepsperformance door dirigent en stemcoach Anneke Huitink. Onder haar leiding worden muzikale elementen ontdekt. Zij gaat uit van de werken in de expositie en van de stemmen van de aanwezige bezoekers en komt samen met de groep tot een klanktableau.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 56 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191
3111 AJ Schiedam

Openingstijden KunstWerkt
Donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)

Website
www.stichtingkunstwerkt.nl
Sociale media
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
www.instagram.com/stkunstwerkt
www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Fotobijschrift
Zandkreek#2, Eric van Straaten

06-11-2023