Taizé-groep gaat dit weekeinde wereldwijd de ether in en het internet op

Taizé-groep gaat dit weekeinde wereldwijd de ether in en het internet op

SCHIEDAM - In het weekeinde van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober vindt internationaal voor de 64e keer de JOTA-JOTI (Jamboree on the Air-Jamboree on the Internet) plaats.

Dit is een evenement waarin scouts van over de hele wereld via zenders en het internet met elkaar in contact proberen te komen.

Vorig jaar is door de coronamaatregelen het evenement bij de groep gecanceld maar nu gaat de groep voor de 42e keer meedoen.

Wel is het weekend ietsje ingekort, in plaats van vrijdagavond tot en met zondagmiddag zal het evenement voor de Schiedamse scouts van de Taizé-groep van vrijdagavond tot zaterdagavond duren.

Met de call PA3AFG/J (Papa Alpha Three Alpha Forxtrot Golf stroke Jamboree) zal de Taizé-groep in de ether te horen zijn op de 2 meter FM en de vele Korte-Golf zendamateurbanden. Dit gebeurt voornamenlijk in spraak, Nederlands en Engels, maar ook nog met de Morse-seinsleutel en diverse digitale modes.

Voor het uitzenden op de amateurbanden zullen er rondom het clubhuis diverse zendmasten opgebouwd worden met antennes erop en erin.

Voor de JOTI, het internetgedeelte van dit evenement, is een aantal pc's aangesloten met Scoutlink waar op diverse Scoutskanalen gechat kan worden met scouts uit alle werelddelen.

Het weekend zit vol zend- en digitale techniek en zo zal er voor de scouts en explorers van de groep ook een soldeerprojectje te maken zijn. De bevers en welpen zullen iets simpelers maken, namelijk een Morse-seinsleutel gemaakt van een wasknijper. Verder zullen er voor de speltakken diverse spelen en opdrachten zijn die betrekking hebben op communicatie, van het praten op 5 meter door conservenblikken, vlagseinen, tot het praten op de Korte-Golf met een scout ergens in Europa of verder.

Het Nederlandse thema van dit jaar is: Color the globe, color your life. Scouting Taizé licht dit thema toe: "We leven in een onzekere tijd, waar het samenzijn zwaar op de proef wordt gesteld. Niet alleen de pandemie maakt ons neerslachtig, maar ook intolerantie en de klimaatsverandering brengen veel ruis met zich mee. We ontvangen daarom te veel negatieve signalen en is het nu de hoogste tijd om meer positief te stralen. Een spectrum kleurt de aarde, een gekleurde aarde, een gekleurd leven."

Op www.taizegroep.nl  is alles van het weekend live te volgen. Zo staan er diverse webcams in de lokalen van het clubhuis en zijn er op de site de gemaakte verbindingen te zien.

Op zaterdag 16 oktober staat de deur van het clubhuis open voor een ieder die geïnteresseerd is in scouting of het zenden.

Het groepshuis kun je vinden aan de Schiedamseweg 115. Dit is achter de wijk Schiedamse Meesters aan de Poldervaart.

 

 

 

 

11-10-2021