Stuk van een molenwiek raakt los en valt op straat

Stuk van een molenwiek raakt los en valt op straat

SCHIEDAM - Gistermiddag ontdekte de dienstdoende molenaar van molen De Walvisch dat een regelklep van één van de wieken plotseling was losgeraakt en op straat terecht is gekomen.

"Hij heeft dit direct gemeld aan Stichting De Schiedamse Molens, de eigenaar en beheerder van alle stadsmolens", zo laat de stichting op haar website weten. 

“Dit is een ernstig defect waar we behoorlijk van schrikken", aldus directeur Hugo Boogaard. “Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. We gaan tot de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Uit voorzorg zal molen De Walvisch niet meer draaien tot er meer duidelijkheid is.”

Na een jaar stilstand kreeg Museummolen De Walvisch afgelopen maart weer nieuwe wieken. Er is daarvoor gekozen voor aluminium Van Busselneuzen. 

"In samenwerking met de molenaars van museummolen De Walvisch, de Restauratiewerkplaats en de fabrikant van de Van Busselneuzen zal nu technisch onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van dit defect. Met de conclusies daarvan zal de molenstichting haar vervolgstappen bepalen", aldus de Schiedamse molenstichting op haar website.

Foto: de werkzaamheden op 6 maart 2023, waarbij de wieken werden vernieuwd (foto door Rob van der Stel, uit dit artikel: onderdelen voor nieuwe wieken worden omhooggehesen)

09-08-2023