Van dagactieve nachtvlinder 'Spaanse vlag' tot parnassia en orchideeën

Struinen door de duinen

Struinen door de duinen

SCHIEDAM/HOEK VAN HOLLAND - Op 20 augustus a.s. houdt Natuurlijk Waterweg Noord van 13.00 tot 15:00 uur een zogenoemde struintocht door de duinen van Hoek van Holland.

Organisator Natuurlijk Waterweg Noord schrijft in de aankondiging over de wandeling: "Deze wandeling gaat door de prachtige duinen van de Van Dixhoorndriehoek en is elke keer weer een belevenis. Ook de afwisseling van droge duinen en de unieke vochtige duinvallei maken het tot een uniek gebied. Het is een hotspot van sommige planten en dieren, het zijn vaak specialisten die zeer kritisch zijn op de leefomstandigheden. Denk daarbij aan stikstof.

In de tocht maken we kans op de prachtige 'Spaanse vlag', een dagactieve nachtvlinder, die vroeger alleen in Zuid-Limburg voorkwam. In de vochtige duinvallei komen veel bijzondere planten voor, zoals parnassia, slanke gentiaan, stijve, rode- en kleverige ogentroost, diverse soorten orchideeën en sommige bijzondere libellen.

De Van Dixhoorndriehoek maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Dit park behoort tot de Natura 2000-gebieden in Nederland. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. De biodiversiteit staat in Europa al jaren onder druk. Duurzame bescherming van flora en fauna is hard nodig.

De vraag komt dus boven: Lukt het beschermen van de natuur in de Van Dixhoorndriehoek?"

Degenen die belangstelling hebben mee te wandelen, worden door de organisator uitgenodigd om voor aanvang (20 augustus, 13.00 uur) te verzamelen bij 'PLSTK eetcafé De Zeetoren', Helmweg 7, Hoek van Holland.

Wat is en doet Natuurlijk Waterweg Noord (KNNV)?
Natuurlijk Waterweg Noord staat voor samenleven met de natuur. Het is een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, natuureducatie en natuurbescherming in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat gaat via werkgroepen, excursies, inventarisaties, cursussen, lezingen, adviezen en vertegenwoordigingen. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

Vanaf 1988 is de vereniging gevestigd in natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, 3121 CL Schiedam. Per gemeente is er een contactpersoon waar je vragen kunt stellen.

Natuurlijk Waterweg Noord is ook een werkgroep van Floron en SOVON.

Foto: parnassia (bron foto Natuurlijk Waterweg Noord)

12-08-2022