Stolperstein voor verzetsman Jan Jongebreur

Stolperstein voor verzetsman Jan Jongebreur

SCHIEDAM - Op woensdag 23 juli 2025 wordt in de Goereesestraat een Stolperstein gelegd voor verzetsstrijder Jan Jongebreur.

Vanaf 13.00 uur gaan de stratenmakers van IRADO aan de slag om in de stoep voor nummer 17 een glimmende herdenkingssteen aan te brengen. Nabestaanden van Jan Jongebreur hebben aangegeven bij deze plechtigheid aanwezig te zullen zijn. Na een korte introductie door een bestuurslid van de Stichting Stolpersteine Schiedam zal namens de nabestaanden een toespraak worden gehouden.

250718 De vergeten migranten 2

Dit is voor Schiedam de 149ste struikelsteen, de zesde voor een verzetsman. Na het afronden van de plaatsing van Stolpersteine voor joodse Schiedammers is de Stichting Stolpersteine Schiedam gestart met herdenkingssteentjes voor Schiedammers die als verzetsstrijder zijn omgebracht door of tijdens het naziregime. Jan Jongebreur is er daar één van. Het aanvragen van deze Stolperstein is het initiatief van Guy Ouwens, een ver familielid van Jan Jongebreur.

Artikel van Guy Ouwens in ‘Scyedam’, het blad van de Historische Vereniging Schiedam

In de eerste ‘Scyedam’ van 2025 schrijft redacteur Guy Ouwens over zijn zoektocht naar meer informatie over ene Jan Jongebreur die begraven ligt op de erebegraafplaats van de Beukenhof in Schiedam. De achternaam ‘Jongebreur’ is dezelfde als die van Guy’s overgrootmoeder.

Zijn onderzoek maakt duidelijk welk verzetswerk Jongebreur heeft verricht: het inzamelen van geld voor gezinnen die zonder inkomen zijn geraakt, het verzamelen van inlichtingen over troepenbewegingen en het verspreiden van illegale bladen zoals “De Waarheid” en “De Vonk”. Door zijn functie bij de Luchtbeschermingsdienst vanaf 27 mei 1941 kan hij zich ’s nachts ‘vrij’ door de stad bewegen. Jan Jongebreur is lid van een kleine verzetsgroep waarvan diverse leden worden opgepakt als in de zomer van 1941 de “Aktion CPN” start; deze actie is bedoeld om personen met communistische sympathieën op te sluiten of erger. Het duurt tot 14 januari 1942 voordat Jongebreur wordt opgepakt en overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen: het zogenaamde “Oranjehotel”.

Twijfel over doodsoorzaak
Op 27 januari 1942 wordt Jan Jongebreur levenloos in zijn cel aangetroffen. De verantwoordelijk onderofficier van de SS verklaart dat Jongebreur zichzelf om het leven heeft gebracht door ophanging. Het geloof van Jongebreur, Nederlands-Hervormd, verbiedt zelfdoding dus aan dood door ophanging wordt door nabestaanden terecht getwijfeld. Het lichaam wordt uiteindelijk vrijgegeven en toont vele verwondingen als gevolg van martelingen tijdens verhoor. Het zou kunnen zijn dat Jongebreur aan die verwondingen is overleden maar het was niet gebruikelijk om het lichaam dan aan de nabestaanden terug te geven. 

Dus toch zelfdoding? Wellicht offerde hij zijn leven juist op om te voorkomen dat hij kameraden zou verraden bij komende martelingen: zijn eerbied voor zijn kameraden was groter dan zijn vrees het verbod op zelfdoding te overtreden. In de woorden van Guy Ouwens: “Niet uitgesloten is dat hij geen andere uitweg zag voor het lijden dat hij onderging in de cel.” In zijn artikel in ‘Scyedam’ gaat de schrijver/onderzoeker uitgebreid in op het lot van de weduwe, Arentje Jongebreur-Soeters. Zij overlijdt in 1984, op 79-jarige leeftijd, zonder ooit te zijn hertrouwd.

Omnummering Goereesestraat
In de archiefstukken wordt vermeld dat het echtpaar Jongebreur-Soeters woonde in de Goereesestraat, de benedenwoning op nummer 11b. Door een grootschalige renovatie van de woningen in deze straat heeft er een omnummering plaatsgevonden. Zodoende wordt de Stolperstein geplaatst voor de deur van de woning op nummer 17; dat was in de oorlog de woning waaruit Jan Jongebreur is weggevoerd door twee mannen van de SD (Sicherheits Dienst). Zijn Arentje bleef achter in een kamer die versierd was met slingers omdat ze bijna twaalf-en-een-half jaar met haar Jan getrouwd zou zijn.

Het onderzoek is verricht door Guy Ouwens; hij zal bij de plaatsing van de Stolperstein aanwezig zijn.

Foto’s 
1.    Stolperstein Jan Jongebreur in verpakking
2.    Voorblad ‘Scyedam’, nr. 1 – 2025, met rechts portretfoto
Jan ongebreur en links opgaveformulier voor erelijst 
P. Groeneweg, St. Stolperst

Stolpersteine Schiedam 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., De Groot Fonds, DeltaPORT Donatiefonds, Monuta en onze donateurs.250718 Stichting Stolpersteine

 

17-07-2025