Landskampioen van Stigt Thans zet DUO opzij met 15-5

Oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma verliest van Christian Niami

Oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma verliest van Christian Niami

SCHIEDAM - Tijdens de derde ronde zette damvereniging van Stigt Thans flink de achtervolging in op de concurrenten. Met een ruime 15-5 werd degradatiekandidaat DUO er vanaf gezet. Wageningen en Witte van Moort haakten af met nederlagen tegen Huissen en Arnhem. Alleen Hijken en Huissen gaan nu nog ongeslagen aan de leiding.

Een 15-5 uitslag is stevig, maar normaal te noemen in een wedstrijd tussen de landskampioen en een debutant. Vijf keer gingen de Schiedammers er doorheen. Anton van Berkel was de eerste. Zijn tegenstander brak door ten koste van een schijf zonder eerst de eigen verdediging in order te maken. Daardoor was Anton zelf ook op dam ongeveer tegelijkertijd met zijn tegenstander, maar met een stuk meer en een vangstelling. Het eindspel was daarna kansloos.

Gantwarg, die als enige op 100% staat, nam een simpel zetje, dat op dit niveau niet voor had mogen komen. Arjan van Leeuwen was de derde winnaar en nam ook een zetje. Een uurtje later liet Vadim Virny er geen twijfel over bestaan. Op zijn kenmerkende wijze stuurde hij aan op een voordelige dunne aanvalsstand. Je kon de winst al dertig zetten van tevoren zien aankomen zonder dat er een duidelijke verdediging voor zijn tegenstander in zat.

De laatste winstpartij was wederom een cadeautje. In een stand, waarin redelijkerwijs geen winst meer mogelijk was, ging Thomy Mbongo onverdroten door. Met aanvankelijk twee stukken minder realiseerde hij twee dammen. De tegenstander had potentieel ook de kans om twee dammen te halen. Dat was remise geweest. Deze schoof echter alleen maar wat op en neer met zijn dam. Ook zoals het ging, was winst onwaarschijnlijk. Maar de eerste de beste finesse werd hem vervolgens fataal.

De sensatie van de dag was de nederlaag, die oud-wereldkampioen Harm Wiersma leed tegen Christian Niami van het tweede. Harm toonde zich vastbesloten de sterkste speler van het tweede een flink pak slaag te geven. Net op het moment, dat hij de genadeslag wilde geven, overzag hij een kleine verraderlijke damgeefcombinatie. De resulterende positie leek houdbaar, maar Cristian kromde de rug en bracht er een reeks verschrikkelijke rondslagen in. Harm liet zich de rondslagen niet bewijzen; probeerde nog wat en gaf vervolgens op onder toeziend oog van een enorme ring op sensatie beluste toeschouwers.

Tekst en fotografie
Frits Luteijn

Fotobijschrift
Een sip kijkende Harm Wiersma overdenkt zijn (aanstaande?) nederlaag (archieffoto 2005, door Frits Luteijn, gemaakt tijdens WK Blinddammen, ten kantore van Van Stigt Thans aan de Lange Nieuwstraat)

231015 Stigt Thans Stand Ronde 3

231015 Stigt Thans Stand Ronde 3 1

15-10-2023