Om kinderen met autisme hun plek te bieden tussen 'zorg' en 'onderwijs'

Stichting Passie is voor uitbreiding op zoek naar een ruimte

Stichting Passie is voor uitbreiding op zoek naar een ruimte

SCHIEDAM - We zijn op bezoek bij Kim Antonissen (40) van Stichting Passie. Met de in 2014 door haar opgerichte stichting biedt zij onderwijs voor kinderen met autisme in de basisschoolleeftijd. Al enige jaren heeft ze een klas van zes kinderen. Daarvoor heeft zij een lokaal in obs De Violier in Schiedam. Kim is op zoek naar een extra locatie om nog een klas te kunnen beginnen.

door Jan Schrijver

Verschillende kinderen in haar huidige groep, die begonnen is in juni 2021, ontgroeien de basisschoolleeftijd. Bovendien is er een wachtlijst. Het blijkt echter problematisch te zijn een nieuwe locatie in de regio te vinden, omdat er nogal wat eisen aan gesteld moeten worden. Zo moet een te huren ruimte een maatschappelijke bestemming hebben, in de buurt zijn van groen en speelvoorzieningen, betaalbaar zijn. "Als het even kan graag binnen de muren van een school, liefst in het voortgezet onderwijs", aldus Kim.

Kim Antonissen heeft twee zonen, de jongste, Sijmen, is een kind met autisme. "Autisme heeft een breed spectrum. Sommige kinderen met autisme komen in de zorg terecht en hebben er in sommige gevallen te weinig uitdaging, missen daardoor ontwikkelingsmogelijkheden. Ook zijn er kinderen met autisme die regulier onderwijs volgen, maar voor sommige van hen lukt het niet in het reguliere onderwijs", zegt Kim Antonissen. "Er is zodoende een groep die tussen wal en schip valt. In onze regio is daar geen passende oplossing voor, zo heb ik ervaren. Daarom ben ik die zelf gaan bieden. In de ochtenduren worden de kinderen 1 op 1 begeleid door mensen die daarvoor zijn opgeleid, in de middaguren is dat 1 op 2. Het prettige dat we hier bij De Violier inzitten, is dat we inclusie kunnen bieden. Er zijn diverse activiteiten van de school waaraan onze kinderen meedoen. Ook het feit dat de kinderen hier 'op school zitten' met kinderen uit het reguliere onderwijs is al heel fijn voor de kinderen."

We begrijpen van Kim dat er in heel Nederland ongeveer vijftig van deze klassen zijn die een vorm bieden tussen enerzijds de zorg en anderzijds het reguliere onderwijs en dat doen in het 'samen naar school' concept. De aanpak van deze vijftig klassen verschilt. 

"Een positieve bijdrage leveren aan gezinnen met kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand/verstandelijke beperking is waar ik naar streef. Als ervaringsdeskundige heb ik gemerkt dat het voor ouders heel prettig is om met iemand te praten die echt begrijpt wat je bedoelt en goed kan inschatten hoe je je voelt. De zorg voor een kind met een beperking is ontzettend zwaar en niet te vergeten een levenslange zorg. Binnen onze groep passen we Applied Behaviour Analysis (ABA) toe. Dat is een vorm van intensieve gedragstherapie", zo besluit Kim.

Heb je suggesties voor een te huren ruimte voor Stichting Passie dan kun je Kim Antonissen bereiken per e-mail: kim@stichting-passie.nl

Meer informatie vind je op de website van de stichting.
https://stichting-passie.nl/

Foto: Kim Antonissen in haar klas (foto door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online)

29-03-2023