Trap niet in geluiden van lokale partijen die roepen dat alleen zij opkomen voor hun gemeente

John van Sliedregt (lijsttrekker D66 Schiedam): "Stem Lokaal, Stem D66!"

John van Sliedregt (lijsttrekker D66 Schiedam): "Stem Lokaal, Stem D66!"

SCHIEDAM - De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. En onvermijdelijk komen er dan weer geluiden van lokale partijen, die roepen dat alleen zij opkomen voor hun gemeente. En die dan net doen alsof landelijke partijen er alleen zijn om de belangen van “Den Haag” te dienen. Trap er niet in!

Laat ik wat eigen ervaringen delen, als raadslid van D66. Ten eerste woon ik, net als alle andere raadsleden, gewoon in Schiedam. Mijn geboortehuis staat in Schiedam-West. Ik woon mijn hele leven dus al in onze mooie stad.

Als raadslid ben ik eigenlijk alleen maar bezig met Schiedamse zaken. Als het goed is, geldt dit voor alle raadsleden. In de jaren dat ik raadslid ben, heb ik nog nooit een telefoontje of mail gekregen van Pechtold, Jetten of Kaag, met instructies over hoe wij als fractie een dossier moeten behandelen.

Wij zijn, denken en stemmen lokaal. Vanuit het gedachtegoed van D66. Dat wel.

Maar het onderdeel zijn van een landelijke partij heeft voor Schiedam een groot voordeel: als er een Schiedams onderwerp is dat aandacht nodig heeft van de Provincie, de Tweede Kamer of het kabinet, dan hebben wij een ingang daar. Het is voor ons dan erg eenvoudig contact op te nemen met een Statenlid of Kamerlid.

Een voorbeeld: Toen in het voorjaar van 2020 theaters en andere culturele instellingen verplicht gesloten waren vanwege de pandemie, was er dringend behoefte aan financiële steun uit Den Haag. Dat gold voor Schiedam, maar ook voor heel veel andere gemeenten natuurlijk.

Als fractievoorzitter van D66 Schiedam heb ik op dat moment mijn collega’s uit Zuid-Holland gemobiliseerd. Namens 30 D66-fracties schreef ik een brief, met een verzoek om een helpende hand voor de cultuursector. Deze brief stuurden we aan D66 Tweede Kamerlid Salima Belhaj. Met haar organiseerden we een gesprek (via Zoom), waarin de financiële nood van de lokale cultuur besproken is.

Nu ga ik niet roepen, dat dit het probleem voor de Schiedamse cultuursector opgelost heeft, maar ik heb in de debatten met minister Van Engelshoven elementen van ons gesprek teruggezien. En uiteindelijk is er meer geld voor de cultuur gekomen. Waardoor de situatie voor de Schiedamse lokale cultuursector ook verbeterd is.

Naar aanleiding van de brief heeft Rob Roos, directeur van het Theater aan de Schie, ook uitgebreid gesproken met Salima Belhaj. In dit gesprek heeft hij kunnen uitleggen waar hij binnen de coronacrisis met het theater allemaal tegenaan loopt.

En dit is maar een voorbeeld. De afgelopen jaren heeft onze fractie in Den Haag en in de Provincie ook aandacht gevraagd voor Odfjell, Station Kethel, en Decathlon, om maar wat zaken te noemen.

Laat u dus niets wijsmaken: de belangen van Schiedam zijn bij een partij met een landelijke basis in zeer goede handen.

Stem daarom lokaal, stem D66!

Tekst: door John van Sliedregt (lijsttrekker D66 Schiedam)
(advertorial)

 

13-03-2022