Best bezochte tentoonstelling ooit

Stedelijk Museum: 40.000ste bezoeker Kusama-tentoonstelling

Stedelijk Museum: 40.000ste bezoeker Kusama-tentoonstelling

SCHIEDAM - Stedelijk Museum Schiedam verwelkomde vandaag de 40.000ste bezoeker voor de tentoonstelling ‘Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970’. Kris werd met een bos bloemen en een goodiebag feestelijk onthaald door directeur Anne de Haij in de kapel van het museum. Zij kwam speciaal vanuit Antwerpen naar Schiedam om het werk van Yayoi Kusama te zien. Met deze mijlpaal is de Kusama-tentoonstelling nu officieel de best bezochte tentoonstelling in de hele geschiedenis van het museum.

Het vorige bezoekersrecord werd behaald door de tentoonstelling ‘CoBrA. De Kleur van Vrijheid’, die in 2003 in totaal 40.000 bezoekers trok. Met nog vier weken te gaan, breekt het museum nog voor het einde van de looptijd dus al het oude record. De Haij: “We zijn enorm trots dat zoveel bezoekers ons museum, maar ook Schiedam ontdekken. Dat is een win-win voor de stad. En dus een goede reden om de bezoeker waarmee we dat record verbreken extra in het zonnetje te zetten.”

Wethouder Hamerslag: "Ik ben enorm trots op de positieve invloed die Stedelijk Museum Schiedam heeft met deze bezoekersaantallen op de aantrekkingskracht van de stad, voor de Schiedammers zelf, maar ook zeker ver daar buiten.'' ​Harrie Dechering, directeur Schiedam Partners, voegt toe: “Het Stedelijk museum is het culturele icoon van Schiedam. Het is fantastisch te zien dat ze hiermee een steeds groter publiek weten te bereiken.”

Ook ondernemers in de buurt hebben de afgelopen maanden de vruchten van dit succes geplukt. Marnix Benschop van Brasserie Eenling: “We merken het aan het aantal bezoekers dat van buiten regio Rijnmond komt. Ik zie vaak mensen in de ochtend richting het museum lopen. En een paar uur later zien we ze bij ons terug voor een hapje en een drankje.” Suzanne Klüver van Kunst en Lijsten op de Hoogstraat: ‘Sinds de Kusama-tentoonstelling zie ik meer liefhebbers van Japanse kunst van buiten de regio in de winkel. We verkopen vooral veel kokeshi-poppen en keramiek aan bezoekers uit bijvoorbeeld Noord-Brabant en Noord-Holland.”

Bezoekers die speciaal voor de tentoonstelling naar Schiedam komen, zijn ook enthousiast: “Wat hebben jullie een prachtig museum! En een mooi visitekaartje voor de stad. Ik was namelijk nog niet eerder in het centrum van Schiedam geweest en vond het oude deel dat ik had bezocht heel charmant. Ik kom daarom zeker nog eens terug,” aldus een van de bezoekers die meedeed aan publieksonderzoek.

De tentoonstelling werd ook door de (inter)nationale pers lovend ontvangen. Van Nederlandse media als NRC Handelsblad en AVRO TROS’ Nu te Zien tot de Spaanse krant El Pais, de Belgische De Standaard en het Franse Le Figaro. Allemaal schreven ze lovend over de tentoonstelling, het museum en Schiedam. “We zien sinds de Kusama-tentoonstelling vooral meer bezoekers uit Vlaanderen dan voorheen,” aldus de Haij. “We zijn heel blij met die bezoekers van buiten de regio, maar gelukkig komt eenderde nog steeds uit Schiedam. Ook dat is voor ons belangrijk.”

De tentoonstelling is onlangs wegens succes verlengd, en nog tot en met 17 maart te zien.

JW maakte er weer een mooi filmpje bij:

Fotobijschrift
Yayoi Kusama, Facets of contemporary eroticism, Internationale Galerij Orez 1965, Foto © Marianne Dommisse, Nederlands Fotomuseum, Courtesy 0-INSTITUTE

240217 Yayoi Kusama  Marianne Dommisse

17-02-2024