Arthur den Hamer: 'We betalen al 42 jaar erfpacht, maar mogen er geen judomat leggen'

Sportschool mag eigen parkeerplaatsen niet gebruiken om te sporten

Sportschool mag eigen parkeerplaatsen niet gebruiken om te sporten

JUDO - Arthur den Hamer zit als sportschoolhouder met zijn handen in het haar. De school betaalt al 42 jaar erfpacht voor vijf parkeerplaatsen voor het gebouw, maar hij mag deze van de gemeente niet gebruiken om judomatten op te leggen en zodoende buiten te kunnen sporten. Dat is bijzonder onredelijk en onbegrijpelijk, vindt hij.

door Jan Schrijver

De vijf parkeerplaatsen waarom het gaat liggen links van Arthur den Hamer en Jan Willem de Boer die Arthur vanmiddag voor de camera had (zie foto boven). De video kun je zien door de afbeelding hieronder aan te klikken.

"Vorig jaar hebben we een verzoek ingediend om de parkeerplaatsen voor de sportschool te gebruiken voor onze sportactiviteiten en dat is toen afgewezen. Als alternatief mochten we toen op het grasveldje aan de achterzijde van de sportschool staan, wat we ook gedaan hebben. Het grasveldje is nu geen alternatief. Het is nog te nat en als het één dag regent, kan je er drie dagen niet op. Bovendien mogen de materialen - onder meer de judomatten - niet nat worden", zo legt Arthur den Hamer uit (foto onder: 'dit grasveldje is nu te nat').

hamer1

Hij heeft op 1 april per e-mail aan de gemeente afdeling 'Bewegen en Sporten en Team Bevolkingszorg' verzocht zijn vijf eigen parkeerplaatsen te mogen gebruiken. Ook al betaalt hij jaarlijks trouw de erfpacht, er wordt geparkeerd door mensen uit de wijk. Daar heeft Arthur nooit enig bezwaar tegen gehad, maar nu zou hij de eigen parkeerplaatsen zolang de crisis duurt zelf willen gebruiken. Arthur heeft tot op heden geen inhoudelijke reactie van de gemeente op zijn per e-mail ingediend verzoek gekregen. Alleen heeft hij informeel van iemand gehoord "dat het 'm niet gaat worden' met zijn verzoek. Het zou erom gaan dat de gemeente niet wil dat er parkeerplaatsen worden onttrokken aan de parkeerplaatsen in de wijk. Arthur: "Door de sluiting van de sportschool is er op dit moment meer dan genoeg parkeerruimte in de straat. Waar er normaal gesproken in de avond een parkeerprobleem is, zijn er nu vele parkeerplaatsen vrij. Die vijf plaatsen worden nu echt niet gemist."

Arthur den Hamer (53) is geboren in Vlaardingen, waar hij ook nu woonachtig is. Op zijn zesde jaar begon hij met judo bij sportschool Tino Hoogendijk in Vlaardingen. Vanaf zijn zestiende sport hij bij de sportschool in Schiedam Groenoord aan de Jacob Bijsterstraat 2. 34 jaar geleden kwam Arthur als judoleraar in loondienst bij de toenmalige eigenaar Gerard Vroegh. 21 jaar geleden werd hij eigenaar van Sportinstituut Schiedam. Sinds twee jaar is Arthur vijfde dan judoka, dat is de hoogste zwarte band. Je kunt nog wel een hogere dan krijgen, maar dat is op basis van bijzondere verrichtingen. Zo is de Vlaardingse judoka Mark Huizinga, die Olympisch goud won, zevende dan. Mark Huizinga heeft overigens meerdere jaren bij Sportinstituut Schiedam van Arthur den Hamer judoles gekregen, totdat hij naar de op het internationale topjudo gerichte instituut van Chris de Korte in Hoogvliet ging. 

hammer

16-04-2021