Sportinstituut Schiedam wint in Kopenhagen 15 medailles

JUDO - Afgelopen dagen verbleef een groep judoka’s van Sportinstituut Schiedam in Denemarken voor deelname aan de Copenhagen Open Judo. Ze keerden terug met 15 medailles en een derde plaats in het clubklassement.

Afgelopen donderdag om vier uur in de ochtend vertrok een bus met judoka’s, ouders en coaches van Schiedam naar Kopenhagen om deel te nemen aan de Copenhagen Open Judo. In totaal kwamen er op vrijdag en zaterdag 27 judoka’s van Sportinstituut Schiedam in actie. Een aantal van hen deed, behalve in hun eigen leeftijdscategorie, op de andere wedstrijddag ook nog mee in een hogere leeftijdscategorie.

Vrijdagochtend verschenen de judoka’s -10 en -12 jaar op de mat. Sophie Kuipers won bij de meisjes -12 jaar -28 kg al haar partijen overtuigend met ippon en mocht zo als kampioen de hoogste trede van het podium beklimmen. Zilver was er voor Aiden Marijn Luesken in de klasse -12 jaar -46 kg en Otis Vooren won bij de jongens -12 jaar -38 kg een mooie bronzen medaille.

In de middag was het de beurt aan de dames en heren -18 jaar. Celil Uyar wist knap goud te winnen bij de jongens -43 kg. Na een spannende finale wist Celil de partij naar zich toe te trekken. Deze prestatie is extra knap aangezien Celil zelf nog een -15 judoka is. Brons was er in deze leeftijdscategorie voor Sebastian Olsen (-50 kg), Kayra Uyar (-55 kg) en Dylan Jansen (-81 kg).

Jana Bergman (-52 kg, zelf -15) en Owen Bruinsel (-73 kg) verloren helaas de strijd om brons, maar mogen zeer tevreden zijn met dit resultaat.

Op zaterdag waren in de ochtend de judoka’s -15 jaar aan de beurt. Deze dag begon opnieuw goed, want Sophie Kuipers wist haar tweede gouden medaille te veroveren. Dit keer in een hogere leeftijds- én gewichtsklasse (-32 kg). En bij de jongens -42 kg won ook Celil Uyar zijn tweede gouden medaille. Zilver was er voor Iben Olsen (-44 kg) en Jana Bergman (-52 kg). Brandon Jansen behaalde het brons in de klasse -66 kg.

In de middag kwamen de dames en heren +18 jaar op de mat. Süheyl Uyar bereikte met schitterend judo de finale. Deze wedstrijd ging helaas verloren en zo kreeg Süheyl het zilver omgehangen. In de klasse -55 kg stonden er twee Schiedamse judoka’s op het podium. Kayra Uyar en Sebastian Olsen veroverden in een hogere leeftijdsklasse beiden hun tweede bronzen medaille van het weekend.

Hiermee keerde de groep met 15 medailles huiswaarts. In het clubklassement eindigde Sportinstituut Schiedam op de derde plaats in een deelnemersveld van 72 clubs uit 16 landen. "Een prachtig resultaat. Maar álle judoka’s hebben gestreden voor wat ze waard zijn en mogen trots zijn op hun inzet. Op eerste Paasdag om zeven uur in de ochtend arriveerde de bus van Contiki Holland weer terug in Schiedam", zegt Arthur den Hamer van Sportinstituut Schiedam.