Sportbedrijf wordt opgericht voor exploitatie accommodaties

Sportbedrijf wordt opgericht voor exploitatie accommodaties

SCHIEDAM - Het raadsvoorstel 'Oprichting verbonden partij exploitatie en beheer sportaccommodaties' is deze week aangenomen. Maurice Mannee, commissie lid van
Alles voor Schiedam, heeft de gebeurtenissen rond dit voorstel op een rij gezet.

April 2023
We zijn als raad geïnformeerd middels een collegebrief over een op handen zijnde aanbesteding voor de exploitatie en beheer van onze sportaccommodaties. Een constructie waarin het primair zou gaan over winst, opbrengsten, kosten en verlies. Een dergelijke aanbesteding en de impact daarvan zag Alles voor Schiedam en met ons ook veel van onze sportverenigingen niet zitten. We hebben zodoende daarover schriftelijk vragen gesteld en de bewuste collegebrief geagendeerd.
 
Mei/Juni 2023
Beantwoording schriftelijke vragen en aanbesteding on hold gezet.
 
Juli 2023
De gemeente is in gesprek gegaan met diverse sportverenigingen en heeft geconcludeerd dat er niet voldoende draagvlak is voor een dergelijke oplossing en zet uiteindelijk een streep door de aanbesteding. 
 
September 2023
De gemeente heeft kenbaar gemaakt voornemens te zijn een nieuwe verbonden partij op te richten die verantwoordelijk gaat zijn voor de exploitatie en beheer van alle sportaccommodaties in Schiedam. Het college heeft hiervoor een conceptbegroting en bedrijfsplan gedeeld en stapt daarmee definitief af van de initiële koers.
 
Oktober 2023
Alles voor Schiedam heeft middels een wensen en bedenkingen procedure input geleverd op het opgestelde bedrijfsplan met als doel dat het op te richten Sportbedrijf Schiedam onze verenigingen optimaal stimuleert en faciliteert. Onze wensen en bedenkingen zijn raadsbreed gesteund in de raadscommissie van 25 oktober en het college heeft toegezegd deze mee te nemen in de verdere uitwerking van het bedrijfsplan. Op 31 oktober is tijdens de gemeenteraad het raadsvoorstel formeel aangenomen. (Bijlage 3, 4 en 5)
 
Al met al zijn wij best trots op het resultaat!

Tekst: Maurice Mannee, Alles voor Schiedam
Foto: sportpark Harga (c) De Schiedammer Online
Bijlage onder: Wensen en bedenkingen procedure voorgenomen oprichten Sportbedrijf Schiedam B.V., Alles voor Schiedam

Bij de agendering van de Collegebrief ‘Wensen en bedenkingen procedure voorgenomen oprichten Sportbedrijf’ staat geschreven: “Het college heeft het voornemen een verbonden partij Sportbedrijf BV op te richten. De raad is in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen tegen dit voornemen kenbaar te maken”. 
De formulering impliceert enigszins dat bij het indienen van wensen en bedenkingen dat dit automatisch betekent dat we tegen het voorstel zouden zijn om een verbonden partij op te richten. Om maar duidelijk te zijn; Dat is voor ons niet het geval. Onze wensen en bedenkingen uiten wij omdat bepaalde punten voor ons nog niet helemaal duidelijk en/of volledig zijn en wat ons betreft nog beter uitgelegd en/of uitgewerkt zouden kunnen worden. 

Wensen en bedenkingen

Procedure -> 
We hebben een bedenking over de procedure om tot een onderbouwing, concept begroting en concept bedrijfsplan te komen en dan vooral de volgordelijkheid in het proces. We hebben begrepen dat er woensdag 11 oktober nog een sessie gepland stond met een aantal sportverenigingen en ondernemers als toelichting op de voorgenomen plannen. We achten het dan lastig dat mogelijke wensen en bedenkingen vanuit de verengingen en ondernemers (lees huurders op de locaties die (sport)activiteiten aanbieden) verwerkt kunnen worden in de concept plannen. Het is onze wens dat verenigingen en ondernemers maximaal worden betrokken voor een zo’n groot mogelijk draagvlak voor deze oplossing.  

Bedrijfsplan ->
1.1    Uitgangspunten Kadernota
Punt 7. ‘We werken aan een opensportparkmentaliteit om zo het maatschappelijk gebruik van de faciliteiten te vergroten’.
We hebben onze bedenking over de ‘opensportparkmentaliteit’. Later wordt ook een definitie benoemd (Punt 3.1.1) die voor ons niet helemaal helder is als het gaat om ‘open sportparken’. We zouden die definitie graag verder uitgewerkt zien. Onze wens is dat sportparken afsluitbaar zijn en niet toegankelijk als er geen toezicht gehouden kan worden om de veiligheid maximaal te kunnen garanderen en overlast te voorkomen. Dit is in tegenstelling tot de huidige situatie zoals op bijvoorbeeld sportpark Harga momenteel. 

2.4     Missie Sportbedrijf
Als we kijken naar de missie en positionering dan missen wij in de omschrijving dat het sportbedrijf de verenigingen en ondernemers optimaal faciliteren en stimuleren. Er wordt nu vooral gekeken naar de Schiedammers en sporters in brede zin terwijl de verenigingen en ondernemers in onze ogen daar een sleutelrol in vervullen. Wij vinden dat in de huidige missie die rol onderbelicht wordt. 

2.5     Maatschappelijk ondernemerschap
We lezen dat het Sportbedrijf Schiedam de ruimte krijgt om maatschappelijk ondernemerschap verder vorm te geven om nieuwe doelgroepen te bereiken. Dat omarmen wij volledig, maar we missen de maatschappelijke betrokkenheid in de vorm waarmee de huidige Stichting, die verantwoordelijk is voor het beheer op sportpark Willem Alexander en sportpark Harga, bijvoorbeeld samenwerkt met Stroomopwaarts. Onze wens is dat deze samenwerking verder wordt gecontinueerd en huidige overeenkomsten zoveel mogelijk blijven bestaan of zelf worden uitgebreid waar mogelijk. 

3.1.1     Beheer, exploitatie en onderhoud
We lezen dat het borgen van de veiligheid op de sportparken en de weg er naar toe belangrijk is. In de basis zijn we het hier natuurlijk mee eens, maar ‘de weg er naar toe’ vinden wij behoorlijk interpretabel. Het heeft onze wens om die definitie verder aan te scherpen en hier duidelijk kaders voor te stellen. Al is het maar om de verantwoordelijkheid en de verwachting naar alle partijen goed te kunnen managen.

Daarnaast lezen we ook dat “Het Sportbedrijf zal ook de horecagelegenheden in de zwembaden uitbaten”. Het is voor ons wenselijk dat in het bedrijfsplan wordt opgenomen dat de gemeente geenszins van plan is om dit op andere sportaccommodaties dan de zwembaden op zich te nemen. Dit staat nu nergens expliciet benoemd. 

3.2     Verantwoording en informatie
We zijn blij met de voorgenomen informatiebijeenkomsten, gebruikersoverleg en digitale informatievoorziening. maar de bedenking zit hem in de uitwerking hiervan. Het is onze nadrukkelijke wens dat er naast een KTO ook het voornemen bestaat om concrete afspraken te maken in gebruikersovereenkomsten die vooral ook meetbaar zijn en zodoende inhoudelijk met elkaar geëvalueerd kunnen worden.

Overige wensen en bedenkingen

De aanwezigheid van de beheerders wordt nu gericht op de openingstijden van de sportverenigingen. Andere sportaanbieders zijn aanwezig op andere tijdstippen. We zien hierin een mogelijk blinde vlek als het gaat om toezicht en beheer in het kader van veiligheid waarvan de verantwoordelijk ligt bij het Sportbedrijf.

 

 

 

 

 

03-11-2023