Vandaag bij molen De Walvisch:

Spectaculair: onderdelen voor nieuwe wieken worden omhooggehesen

Spectaculair: onderdelen voor nieuwe wieken worden omhooggehesen

SCHIEDAM - Vandaag worden de oude roeden verwijderd met een telescoopkraan en worden de bestanddelen voor de nieuwe wieken van molen De Walvisch omhooggehesen. De werkzaamheden zijn sinds vanochtend volop aan de gang. Hier zie je foto's van de werkzaamheden van vanmorgen vroeg.

foto's door Rob van der Stel

foto2

"Het uiterlijk van het wiekenkruis zal erg veranderen door de opvallende aluminium Van Busselneuzen. Deze zijn nu onbekend in Schiedam maar hebben ook al een periode na de Tweede Wereldoorlog op De Walvisch gezeten. Meerdere molens in Nederland hebben nog dit wieksysteem uit de 20e eeuw en het is leuk dat Schiedam dit nu ook kan laten zien naast het oud-Hollands tuigage en fokwieken op de andere stadsmolens. Ook de kleur van de roeden zal met lichtgrijs anders zijn dan het vertrouwde zwart. Deze kleur sluit optisch beter aan op het aluminiumgedeelte", zo licht Stichting De Schiedamse Molens toe. 

foto3

"Nadat maandag de heklatten en Van Busselneuzen naar de balie zijn gehesen zullen zij in de daaropvolgende dagen worden gemonteerd. We hopen dat vrijdag 10 maart de klus geklaard is zodat de molenaars van De Walvisch met nieuwe wieken de molen weer tot leven kunnen brengen."

Wil je gaan kijken en/of foto's maken? De werkzaamheden lopen vandaag zeker door tot 16.00 uur. Kijken kan alleen niet dicht bij de molen in verband met de veiligheid, zo laat de Stichting De Schiedamse Molens weten. "De beste plek is aan de overkant van het water aan de Nieuwe Haven, op de Kippenbrug of vanaf de parkeerplaats bij de Elzensteeg."

WhatsApp Image 2023-03-06 at 08.53

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

06-03-2023