De Schiedammer komt binnen bij de SodaFabriek Schiedam

'Creatieven ontdekken dat een rauw en onaf gebouw inspireert'

'Creatieven ontdekken dat een rauw en onaf gebouw inspireert'

SCHIEDAM - In Schiedam zijn verscheidene culturele organisaties waarvan lang niet iedereen in Schiedam en omgeving het bestaan zal afweten. In deze rubriek gaan wij er binnen en geven we de organisatie de gelegenheid zich voor te stellen. Ditmaal de SodaFabriek Schiedam.

Naam van de organisatie: Coöperatieve Vereniging SodaFabriek Schiedam

Begonnen in: mei 2012

Naam geïnterviewde: Peter van Velzen

Functie geïnterviewde: Initiatiefnemer en voorzitter

Leeftijd: 71

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van jullie organisatie: als je je halve leven als restauratie-architect aan historische panden voor anderen gewerkt hebt, wil je in het vierde kwart van je leven er ook wel eens eentje voor jezelf doen. En toen kwam de Sodafabriek op mijn pad. Het gebouw is voor een euro overgegaan, maar de gemeente Schiedam heeft in haar boekhouding een behoorlijk bedrag erop afgeschreven. Hierdoor vinden wij dat we de maatschappelijke verplichting hebben ook weer iets terug te doen voor de stad.

Kun je iets vertellen over de doelstelling van jullie organisatie: de SodaFabriek is een organische ontwikkeling; de Coöperatie is de huisbaas, die zorgt voor een “gezonde ondergrond” waarop mensen van het SodaCollectief kunnen groeien. Met name de creatieve ondernemende jongeren ontdekken dat een rauw en onaf gebouw veel meer inspireert dan een kant en klaar, voor een specifiek doel gemaakt gebouw. Zij doen dit met kunst, techniek, theater en muziek.

Wat bieden jullie: wij bieden niets specifiek; bij historische gebouwen met een eigenwijs karakter, werkt het andersom: wat kan jij ons bieden en hoe laat jij de potentie van het gebouw zoals het nu is, zien?

Als voorbeeld: een groep jongeren, net afgestudeerd van de MBO Theaterschool Rotterdam, heeft in de zomervakantie twee weken in het gebouw gezeten om samen een film te maken. Als tegenprestatie hadden zij de taak om in het Monumentenweekend van september, “het gebouw te laten leven” en dat hebben ze op hun eigen wijze fantastisch gedaan.

Wat onderscheidt jullie organisatie: we zijn liever een vrijplaats dan een gevestigde organisatie. Wij werken zonder structurele subsidies en toch not for profit. Wij faciliteren veel trouw- en andere fotoshoots. Zij betalen hiervoor een bijdrage in de vorm van een donatie. Die donaties gebruiken wij voor de doorontwikkeling en het faciliteren van onze culturele activiteiten zoals nu de deelname aan Art Route Schiedam.

velsen3

De creatievelingen die een plek verworven hebben ergens in het gebouw zijn allemaal selfmade (learning by doing) en gebruiken vaak hun kunstuitingen als compensatie om daarmee evenwicht/balans in hun “mind and life” te houden. Is het dan Outsider Art?

Wat moet er volgens jullie gebeuren om het culturele klimaat in Schiedam aantrekkelijker te maken: het is al best wel aantrekkelijk, maar het verjongt denk ik nog niet genoeg.

Je favoriete drankje: gewoon een Jupeltje

Is er tenslotte iets dat je nog zou willen melden: ga ons volgen op Instagram, dat is ons meest actieve social medium, https://www.instagram.com/sodafabriek/

Adres: Makkersstraat 5-7
Telefoonnummer: 06 3968 0759
E-mail: mail@sodafabriek.nl
Adres internetsite: sodafabriek.nl
Openingstijden: alleen geopend bij publieksactiviteiten, zoals Art Route Schiedam, zie hieronder

'Art Route Schiedam'
Tijdens 'Art Route Schiedam' op donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023 kun je een bezoek brengen aan de SodaFabriek, één van de twaalf locaties in de route door Schiedam, zie verder ons artikel over 'Art Route Schiedam'.

Foto's boven: Peter van Velzen in de SodaFabriek, op de bovenste verdieping is hij bezig met het aanbrengen van doorzichtige daken, zodat er een dakkas/dakterras ontstaat (foto's door Jan Schrijver)
Foto onder: de SodaFabriek gezien vanaf de Buitenhavenweg, op zondag 5 februari, foto door Louise Melchers
Concept: door Gert Struijs

sodafabriek

flyer

 

08-02-2023