Sloop en nieuwbouw van de voormalige 'Manometerfabriek'

Sloop en nieuwbouw van de voormalige 'Manometerfabriek'

SCHIEDAM - Met sloop en nieuwbouw van de voormalige Manometerfabriek krijgt de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam er weer een blikvanger aan de A20 bij.

Gisteren tekenden wethouder Anouschka Biekman (Vastgoed) en Ferdinand Gremmen en Niels Langenhuizen namens SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) de overeenkomst voor gronduitgifte aan de Nieuwpoortweg 8/Jan van Riebeeckweg 14. MICS maakt met deze volgende ontwikkeling in 2023 een vliegende start.

De gemeente Schiedam heeft in oktober 2019 het Ontwikkelperspectief voor de bedrijventerreinen ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder vastgesteld. De overeenkomst met ontwikkelaar SDK maakt echter duidelijk dat de gemeente meer doet dan alleen uitgifte van grond. De gemeente is bezig met de ontwikkeling van het hele gebied. “Dit zijn de bedrijventerreinen van de toekomst, zeker met de komst van MICS. Deze campus biedt ondernemers de voedingsbodem voor innovatie, talenten krijgen kansen en kennisinstellingen bieden opleidingen aan in de mechatronicasector”, aldus wethouder Anouschka Biekman.

De wethouder Vastgoed tekende op 13 december 2023 samen met ontwikkelaars Ferdinand Gremmen en Niels Langenhuizen van SDK Vastgoed de overeenkomst voor gronduitgifte. De voormalige Manometerfabriek aan de Nieuwpoortweg 8 wordt gesloopt. Op deze locatie heeft SDK samen met het Schiedamse bureau Stats Architecten een nieuw gebouw ontwikkeld. ‘Mano’ zal met een open-vloerconcept, gericht op R&D (Research & Development) een hypermoderne huisvesting zijn voor de nieuwe maakindustrie, waarbij ruimte is voor productie. De nieuwe naam refereert met ‘Mano’ aan het verleden. 

SDK Vastgoed ontwikkelt het gebied tussen de ’s-Gravelandseweg, de Algerastraat, de Schie en rijksweg A20 (42 hectare) voor eigen rekening en risico tot een campusgebied. In oktober maakte het internationale bedrijf Metrohm bekend te verhuizen naar een locatie in MICS aan de Jan van Riebeeckweg en vorige week werd het contract voor gronduitgifte getekend met SDK voor het gebouw ‘Apex’ aan de Nieuwpoortweg 2 met ruim 17.000 vierkante meter ruimte voor R&D en 4000 m² productieruimte. Voor Schiedam betekenen deze ontwikkelingen dat twee blikvangers op een zichtlocatie langs de A20 en spoorlijn de entree vormen van de campus. 

Foto: wethouder Anouschka Biekman (midden) tekende samen met Ferdinand Gremmen (rechts) en Niels Langenhuizen (links) van SDK Vastgoed het contract voor gronduitgifte aan de Nieuwpoortweg 8. (foto: Jan van der Ploeg)

 
 

14-12-2023