Scouting Tono installeert nieuwe vrijwilligers

Scouting Tono installeert nieuwe vrijwilligers

SCHIEDAM - In het Jaar van de Vrijwillige Inzet heeft de Scouting Tono-groep opnieuw vier jonge vrijwilligers als jeugdleiding benoemd. Dit gebeurde met een feestelijke installatie, zoals deze officiële gebeurtenis heet bij scoutinggroepen.

Om bij Scouting leiding te geven aan de bevertjes van 4 tot 7 jaar, de welpen van 7 tot 11 jaar of een van de oudere leeftijdsgroepen moet je eerst een aantal cursussen doorlopen. Vier vrijwilligers waren bij de Scouting Tono-groep hier zo ver mee dat ze officieel benoemd konden worden tot jeugdleidster of jeugdleider. De Scouting Tono-groep zegt trots te zijn juist in het Jaar van de Vrijwillige Inzet zo veel jonge mensen als vrijwilliger in te mogen lijven.

“Scouting is natuurlijk voor een belangrijk deel lekker buiten bezig zijn”, zo legt Lukas van Mil uit. Als bestuurslid bij de scoutinggroep uit Groenoord is hij verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid. “Maar wel met een missie: namelijk om een bijdrage te leveren aan de vorming van de persoonlijkheid van kinderen en jongeren. Dat doen we met uitdagende en leuke activiteiten, met bezig zijn in de natuur, met leren samenwerken en nog veel meer. Kinderen en jongeren vinden dit fantastisch, daarom groeien we hard qua ledenaantal. Daarmee hebben we behoefte aan goede vrijwilligers die dit kunnen begeleiden. En extra leuk is natuurlijk dat wij als scoutinggroep juist veel jonge vrijwilligers weten te trekken, want nog meer jonge vrijwilligers zijn bij ons bezig met het traject om officieel scouting-jeugdleid(st)er te worden”.

Wie bij vrijwilligerswerk denkt aan gepensioneerden komt bij de Scouting Tono-groep al snel tot andere inzichten: veel van de vrijwilligers zijn al in hun tienerjaren begonnen. Zo ook Megan Spruit, die met haar 16 jaar elke week de meisjes en jongens van 4 tot 7 jaar begeleidt, samen met de rest van het beverteam, en een van de vier geïnstalleerde jeugdleid(st)ers. “Ik ben begonnen met een maatschappelijke stage vanuit school toen ik 15 was. Ik vond dat zo leuk dat ik graag wilde blijven. Nu ben ik 16 en wel de jongste in het team. De rest is tussen de 18 en 22 jaar. Met het team zorgen we dat de bevers elke week een nieuw avontuur beleven, maar uiteindelijk doe ik dit ook omdat ik dit zelf zo leuk vind”.

Naast de 16-jarige Megan werden ook de 18-jarige Bram, de 25 jarige Thomas en de 47-jarige Ronald tot staflid benoemd. “Een mooie mix dus”, aldus van Mil. “Het benoemen zelf is altijd een feestelijke gebeurtenis die we bij scouting de installatie noemen. Daar zijn alle jeugdleden van de Scouting Tono-groep bij. Vrijwilligers gaan dan de scoutingblouse dragen van de leeftijdsgroep waaraan zij leiding geven, en krijgen dan de insignes feestelijk opgespeld”. Door de sterke groei van het aantal leden zegt de Scouting Tono-groep altijd op zoek te zijn naar goede vrijwilligers. Wie interesse heeft kan zich via de website van de scoutinggroep aanmelden en wordt dan uitgenodigd voor een gesprek om te kijken wat de wensen en mogelijkheden van beide kanten zijn.

Foto door Richard Spruit

01-11-2021