Zij gaan werk maken van leefbaarheid en veiligheid in Nieuwland en Oost

Zij gaan werk maken van leefbaarheid en veiligheid in Nieuwland en Oost

SCHIEDAM - Vandaag, vrijdag 17 juni 2022, stelden verschillende maatschappelijke stadspartners het ambitiedocument Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid in Schiedam Nieuwland en Oost vast. Deze twee wijken vormen samen een van de 16 kwetsbare gebieden in ons land waar verbetering van leefbaarheid en veiligheid mogelijk wordt gemaakt door het Rijk. Deze gebieden zijn aangewezen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

"Bewoners in Nieuwland en Oost hebben steeds vaker te maken met hardnekkige problemen op het gebied van armoede, onderwijs, werk, gezondheid, schulden en criminaliteit. Corona heeft daar nog eens extra negatief aan bijgedragen. De leefbaarheid en woningvoorraad in Nieuwland en Oost is matig en mensen voelen zich vaker dan gemiddeld onveilig. Al jaren zetten de gemeente en andere organisaties zich in voor verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Toch is de opeenstapeling van problemen niet makkelijk op te lossen. Het Rijk heeft daarom in 2021 steun toegezegd", zo laat de gemeente vrijdagmiddag in een persbericht weten.

Verschillende maatschappelijke stadspartners hebben meegewerkt aan het ambitiedocument. Zij willen de wijken en bewoners de komende 20 jaar blijvend versterken. Schoolbesturen, culturele organisaties, woningcorporatie, welzijnspartners, ondernemersverenigingen, politie, openbaar ministerie en ontwikkelende en bouwende partijen zijn met elkaar aan de slag gegaan. Dit resulteerde in ambities op het gebied van onderwijs, werk, wonen, samenleven, gezondheid en veiligheid.

“Om de problemen aan te pakken, moeten we de positie van de bewoners zélf versterken. Alleen iets doen aan de huizen en de leefomgeving is niet genoeg. Bewoners hebben ook goede opleidingen, werk en een betere financiële positie nodig. En gezondheidszorg, passende voorzieningen en verbindingen met de stad”, aldus burgemeester Cor Lamers, voorzitter van de Stuurgroep Stadspartners.

Waar mogelijk zijn de stadspartners al in de wijken aan de slag gegaan. Ook bewoners worden straks betrokken bij de uitvoering. “We willen van Oost en Nieuwland weer wijken maken waar het goed wonen, werken, verblijven en recreëren is. Waar meer inwoners meedoen, het onderwijs goed is en kinderen gelukkig en met dezelfde kansen kunnen opgroeien. Met het Rijk en de andere gemeenten met kwetsbare gebieden werken we binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid aan het verbeteren van de levens van ruim een miljoen inwoners”, besluit Cor Lamers.

Foto: partners van de gemeente zetten hun schouders onder de aanpak van Leefbaarheid en Veiligheid in Nieuwland en Oost. Van links naar rechts: Olga Boot (gemeente Schiedam), Peter van der Gugten (Heijmans), Ellen van Doorne (ministerie van BZK), Nicole van der Wekken (Stroomopwaarts), Cor Lamers (gemeente Schiedam), Emile Klep (Woonplus), Nicole Theeuwes (Stedelijk Museum Schiedam), Dirk Wolbers (DSW), Rianne de Graaf (Lentiz | LIFE College), Tarik Topcu (Politie Rijnmond), Marjolein van Eyckelen (Openbaar Ministerie) en Barbara Vermaat (gemeente Schiedam) (de foto is gemaakt door Wim van den Berg)

17-06-2022