Dinsdag 12 maart

Scholenproject: “Bach in de Kerk”

Scholenproject: “Bach in de Kerk”

SCHIEDAM - Jaarlijks wordt het educatieve project “Bach in de kerk” met basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. georganiseerd. Dit scholenproject wordt gezien als een invulling van onze maatschappelijke betrokkenheid bij de stad.

Ruim 200 kinderen van groep 7 en 8 van enkele basisscholen komen op een reguliere schoolochtend naar de Grote Kerk om kennis te maken met de muziek van Bachs Matthäus Passion. Ze worden ontvangen door onze dirigent Bas van Houte, die zelf ook docent is. 
Andere medewerkenden zijn organist Arjen Leistra, een koor van zangers van het BachkoorSchiedam, zo mogelijk ook aangevuld met zangertjes van het Schiedams Bachjeugdkoor, en een van onze solisten. In 2024 is dit Klaartje van Veldhoven. Zij geniet landelijke bekendheid als Bach-vertolker en is zeer betrokken bij het doorgeven van cultureel erfgoed aan jongeren. 

Er worden enkele koorfragmenten en een aria uit de Matthäus ten gehore gebracht, er wordt wat over de muziek verteld en er wordt kort op de achtergronden en context ingegaan. De dirigent gaat in gesprek met de scholieren over muziek maken, het bespelen van instrumenten en over zelf zingen. Tenslotte mogen leerlingen zelf ook even dirigeren, waarbij ze verschillende impulsen aan het koor mogen geven. Dit onderdeel leidt tot veel hilariteit bij de kinderen en is erg populair. De kinderen krijgen na afloop een aardigheidje als herinnering aan deze ochtend. Sommige scholen haken in op deze excursie door zelf in eigen projecten 
aandacht te besteden aan het cultureel erfgoed van de MatthäusPassion.

In 2024 is het Scholenproject op dinsdagochtend 12 maart.

Tekst en foto:
Annette Zuiderent
Secretaris Stichting Matthäus Passion Schiedam

06-03-2024