Uitleg over jenever in museum Sophiahof

Schiedamse jenever: van Indië tot nu

Schiedamse jenever: van Indië tot nu

SCHIEDAM/DEN HAAG - Op donderdag 7 december 2023 presenteert Museum Sophiahof, in samenwerking met het Jenevermuseum, de talkshow: Schiedamse jenever: van Indië tot nu.

Tijdens 'The Explainers #5: Schiedamse jenever: van Indië tot nu’ verkent Museum Sophiahof in Den Haag de rol van jenever in cultuur en maatschappij. Tijdens de koloniale overheersing van het huidige Indonesië was het de meest geïmporteerde sterke drank. Jenever was niet alleen bedoeld voor consumptie, maar diende onder andere ook als handelswaar en speelde een belangrijke rol in de sociale gelaagdheid tijdens het koloniale tijdperk.

We verkennen ook de invloed van jenever op de sociale dynamiek binnen de koloniale samenleving. Hoe fungeerde jenever als een medium voor culturele uitwisseling tussen inheemse en koloniale groepen? En welke invloed heeft koloniale geschiedenis op de huidige jeneverindustrie?

Programma
Voor de vijfde editie van The Explainers wordt de Sophiazaal omgetoverd tot een kleine expositieruimte met collectie-stukken van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam over o.a. handelshuizen in voormalig Nederlands-Indië (1900-1930). Collectiebeheerder Henk Hettinga geeft hierbij uitleg. Vervolgens gaat host Chrissy Flohr de diepte in met Leroy Fisscher over de sociale rol van jenever in voormalig Nederlands-Indië. Voor het Jenevermuseum deed Leroy onderzoek naar nationalisme in jeneverreclame, organiseerde eerder de lezingenreeks 'Jenever in Indië' en is nog steeds nauw betrokken bij collectieplan van het museum.

Spoken word artist en stadsdichter van Zaanstad Lisa van Tongeren verzorgt een live wrap-up van het programma met een dichterlijke reflectie. De avond eindigt in ons Museumcafé met een gin-jeneverproeverij verzorgd door Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Zij schenken naast hun eigen product ook twee producten die hun oorsprong vinden op de Molukken. Zo is ook in de huidig gin en jeneverindustrie de invloed van onze koloniale geschiedenis terug te vinden.

18.30 uur - Zaal open en gelegenheid om mini-expo te bezoeken
19.00 uur - Start programma met Leroy Fisscher en spoken word artist Lisa van Tongeren
20.15 uur - Borrel met Jenever proeverij
21.30 uur - Einde programma

Tickets 
Zien wij jou donderdag 7 december 2023 in Museum Sophiahof?
Een ticket kost € 15,00 inclusief jeneverproeverij: link.

 

17-11-2023