Schiedamse dammers verpletteren Damlust

Schiedamse dammers verpletteren Damlust

DAMMEN - Tijdens de derde ronde van de nationale damcompetitie nam van Stigt Thans alleen de leiding door concurrent Damlust met 14-6 te verpletteren.

Damlust2021 014 (2)
door Frits Luteijn

Landskampioen Hijken slaagde er wederom niet in om te overtuigen. Tegen de reserves van Schiedam werd slechts een schamele 12-8 overwinning geboekt. Twee invallers van Hijken liepen in een zetje tegen de sterke Afrikanen van Schiedam. Kennelijk door budgettaire problemen geplaagd, slagen ze er niet in om met het ijzersterke team van vorige jaren achter de borden te verschijnen. Volgende ronde is de titanenwedstrijd tussen van Stigt Thans en Hijken. De winnaar van die wedstrijd kan zich reeds na vier ronden kampioen wanen. Nog nooit is de kans zo groot geweest, dat dit een Schiedamse vereniging zal zijn.

De tegenstander van zaterdag, Damlust, had een bliksemstart. Even leek het erop, dat ze de echt grote verenigingen zouden kunnen gaan bedreigen. Inmiddels zijn ze een illusie armer. Op vijf borden gingen de Schiedammers er doorheen. De eerste winnaar was wederom Frits Luteijn. Met een neuslengte verschil volgde kopman Wadim Virny, die een kleine tactische frivoliteit van zijn tegenstander hardhandig afstrafte. Hetzelfde gebeurde bij het bord van Rob Clerc. Tegenstander stond al weer uren onder zware druk. Zag opeens een leuke zet, speelde hem en kwam na het antwoord tot de pijnlijke conclusie, dat hij op klaarlichte dag gewoon een stuk ging verliezen. 

Damlust2021 003 (2)
Teamleider Rob Clerc links met de Schiedammers Emre Hageman, Wadim Virny en Hein Meijer

Daarna volgde Ron Heusdens, die een waar mijnenveld creëerde voor zijn tegenstander en schijnbaar uit het niets het afspel won. De enige echt 'foutloze' overwinning vond plaats op het bord van Jitse Slump. Vanuit de opening ontstond een dubbele opsluiting, die verbroken werd met een reeks wederzijdse offers. Om de beurt stond een speler een compleet stuk voor, maar met een schijnbaar dodelijke omknelling. Elke keer was verder spelen alleen mogelijk door het vergiftigde kleinood onmiddellijk terug te geven. De Schiedammer was de laatste, die een stuk kon teruggeven met winnende opsluiting als resultaat.

Nog steeds gaat bestuurslid Frits Luteijn eenzaam aan de leiding op de nationale topscoorderslijst. Hij won zaterdag zijn derde wedstrijd. Ditmaal kwam het niet helemaal regulier tot stand. Na twintig zetten in een waar mijnenveld van combinaties misten beide spelers een eenvoudige schijfwinst. De hele zaal had het wel gezien. Enige hilariteit was alom. Beide spelers wisten van niets. Ze konden zich later alleen excuseren voor deze omissie wijzend op het grote aantal combinaties, dat in de stand zat. De partij ging verder met een bizarre afwikkeling. In een vier om vier eindspel miste de speler van Damlust vervolgens de laatste remisekans.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

17-10-2021