Schiedams talent zwemt Nederlands record

SCHIEDAM - Tijdens de afgelopen weekend georganiseerde Nederlandse Kampioenschappen korte baan zwom Nikodim Markovic (16) een Nederlands Jaargang Record.

Tekst en foto door Rob van der Stel

In het Hofbad te Den Haag werd dit weekend hét titeltoernooi voor Nederlands beste zwemmers gehouden. Honderden zwemmers kwamen naar Den Haag om te strijden voor de Nederlandse titels. Ook Schiedammer Nikodim Markovic deed mee en wel zeer verdienstelijk.

Nikodim kwam op het over drie dagen verdeelde toermooi uit op diverse onderdelen. Op vrijdag op de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Op het eerste onderdeel plaatste hij zich in de ochtend voor de later op de dag te zwemmen B-finale waar hij met een tijd van 55.48 seconden als tweede finishte. Op de 200 meter wisselslag, zijn favoriete afstand, werd hij doordat hij niet in rugligging het eindpunt aantikte gediskwalificeerd. Jammer want hij zwom een geweldige wedstrijd, waarin hij de eerste was die aantikte.

Zaterdag stonden de 100 meter vlinderslag en 200 meter schoolslag op het programma. Ook hier succes met op de vlinderslag een vierde plaats in de B-finale. Na een derde plek in de ochtend op de schoolslag meldde hij zich af voor de finale. Hij moest met zijn team, Blue Marlins 2, de 4 x 100 meter wisselslag zwemmen en wilde daar al zijn energie aan geven.

Zondag werd een heel speciale dag voor onze stadsgenoot. In de voorronde op de 100 meter schoolslag werd hij tweede met een persoonlijk record 1:03.01. Op de 50 meter vrije slag plaatste hij zich voor de B-finale. Maar het hoogtepunt kwam op de 100 meter wisselslag. ’s Morgens zwom hij met een tijd van 56:46 sec. een Nederlands record en in de finale verbeterde hij zichzelf en haalde er nog een seconde af: 55:46 sec.

Dat dit niet zomaar komt aanwaaien blijkt wel uit de agenda van Nikodim. De hele week staat in het teken van het zwemmen. Zesmaal per week is hij te vinden in het zwemcentrum te Rotterdam. Vaak al voor hij verwacht wordt op school. Daarnaast bezoekt hij driemaal de sportschool en is hij op maandag en donderdag op bezoek bij de fysiotherapeut.