De politie zoekt meer benadeelden van zogenaamde bankmedewerkers

Schiedammer (19) gearresteerd wegens babbeltruc

Schiedammer (19) gearresteerd wegens babbeltruc

SCHIEDAM/WAARDE - De politie arresteerde vrijdagavond 6 januari 2023 rond 19.30 uur drie mannen uit de randstad, onder wie een man uit Schiedam, wegens fraude. De politie zoekt andere benadeelden.

Een bewoner uit Waarde (een dorp in de provincie Zeeland) kreeg gelukkig argwaan na het ontvangen van een naar later bleek valse e-mail namens MijnOverheid in combinatie met een zogenaamde bankmedewerker die aan huis de bewoner met een financieel probleem zou helpen. De 'bankmedewerker' zou de pinpassen even meenemen naar zijn auto om te controleren op een virus. Toen de zogenaamde bankmedewerker aan de deur verscheen, was de politie al geïnformeerd en konden agenten drie verdachten arresteren. Het gaat om een man uit Rotterdam (20), een man uit Schiedam (19) en een man uit Amsterdam (22). Zij zitten vast voor nader onderzoek.

Tweede melding en wellicht werden meer mensen de dupe
Ondertussen kreeg de politie een tweede melding uit Wemeldinge (eveneens een dorp in Zeeland). De bewoner werd rond 18.30 uur de dupe van een soortgelijke babbeltruc waardoor geld van de rekening was verdwenen. Mogelijk werden meer bewoners in het Oosterscheldebekken het slachtoffer van een babbeltruc. Aan andere slachtoffers heeft de politie het verzoek te bellen met 0900-8844 o.v.v. dossiernummer 2023-005599. 

Check geloofwaardige verhalen  
De politie waarschuwt: "Babbeltrucs gebeuren op zeer listige wijze waardoor vaak pas achteraf de alarmbellen gaan rinkelen. Wees uiterst voorzichtig als mensen melden dat er (grote) financiële schade ontstaat als niet onmiddellijk actie wordt ondernomen. Houd ze op afstand en bel eerst uw bank, politie of desbetreffende overheid waarvoor men zou werken om te controleren of het waar is. Op de website Helpdeskfraude vindt u waarschuwingen voor de meest nieuwe babbeltrucs."

 

07-01-2023