Schiedam zorgt in één klap voor inclusieve piet

Schiedam zorgt in één klap voor inclusieve piet

SCHIEDAM - De burgemeester heeft de raadsleden gisteren een brief gestuurd, waarin staat dat sinterklaas en zijn - enkel - roetveegpieten dit jaar op zaterdag 13 november uitsluitend op het Stadserf worden ontvangen.

In ons eerdere bericht (29-9-2021) meldden wij al, dat er dit jaar geen aankomst bij het Hoofd en ontvangst op het oude stadhuis zou zijn, maar uitsluitend activiteiten op het Stadserf.

De Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS) is de organisator van de sinterklaasactiviteiten. De gemeente geeft hiervoor subsidie.

Het is steeds de bedoeling geweest dat het percentage zwarte pieten in enkele jaren minder zou worden en er uiteindelijk geen enkele zwarte piet meer over zou zijn bij de binnenkomst in Schiedam, maar alleen nog roetveegpieten. Burgemeester Lamers geeft in de brief aan de gemeenteraad aan dat de plannen gewijzigd zijn: reeds dit jaar zijn er géén zwarte pieten meer bij de aankomst van sinterklaas in Schiedam, maar uitsluitend nog op andere wijze geschminkte pieten.

Burgemeester Lamers formuleert dit versnelde doorvoeren in de brief aan de raad letterlijk als volgt: "Oorspronkelijk was de planning om bij de activiteiten vanaf 2020 elk jaar 25% minder Schiedamse pieten in te zetten. Daardoor zouden er dit jaar 50% minder Schiedamse pieten zijn en in 2022 75%, waarna in 2023 enkel nog anders geschminkte pieten te zien zouden zijn. Door de wijzigingen in het programma heeft SEPS ervoor gekozen om dit natuurlijke moment te benutten om vanaf dit jaar al te kiezen voor het enkel nog inzetten van zogenoemde roetveegpieten."

"Er is gekozen om een activiteit op het Stadserf te houden op 13 november waarbij de Sint
welkom wordt geheten in Schiedam. Het Sinterklaaspaleis wordt georganiseerd in de
Bibliotheek in de Korenbeurs. Mede doordat het Stedelijk Museum Schiedam i.v.m. renovatie nog is gesloten."

"Op het Stadserf zijn dit jaar bovendien minder pieten nodig, waardoor de vrijwillige inzet makkelijker te garanderen is", aldus de burgemeester. Het blijk echter zo te zijn dat inmiddels het overgrote deel van de vrijwillige zwarte pieten bij organisator SEPS heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn. De activiteiten op het Stadserf kunnen gewoon doorgaan dankzij ingehuurde professionele pieten. 

Foto: de ontvangst van sinterklaas op het oude stadhuis in 2019 met zwarte pieten, door de burgemeester in zijn brief 'Schiedamse pieten' genoemd 

21-10-2021