Schiedam zet binnenstad in het licht

Schiedam zet binnenstad in het licht

SCHIEDAM - Gisteravond zetten burgemeester Lamers en actrice Anne Rats vanaf het bordes van het oude stadhuis de verlichting in de kerstboom op de Grote Markt aan en daarmee meteen op andere plekken in de binnenstad. Dat deden zij in een Kaarsjesavond- televisieuitzending die overigens al eerder dan gisteravond was opgenomen.

door Jan Schrijver

grotemarkt-1

Kaarsjesavond is normaal gesproken een avond vooral voor de kinderen, waarin bij het oude stadhuis kerstliedjes worden gezongen, waarna de burgemeester de lichtjes in de boom ontsteekt. Vorig jaar was dat niet mogelijk door de coronamaatregelen en gebeurde het ontsteken van de verlichting door middel van een in de Havenkerk eerder opgenomen televisieprogramma. Dit jaar werd een vergelijkbare formule aangehouden, met als opnamelocatie de sfeervol ingerichte trouwzaal van het oude stadhuis. De gemeente had de Kaarsjesavond via een persbericht aangekondigd (zie ons eerdere artikel).

Voor de Schiedamse kinderen die fan zijn van de jaarlijkse Kaarsjesavond zal het vrijdagavond zeven uur een lange zit geweest zijn. Het gesprek tussen Anne Rats en burgemeester Cor Lamers was bedoeld voor de volwassen Schiedammers. Ook de muzikale intermezzo's (zangeres Sera Noa uit Kortehemmen die kerstliederen zingt onder begeleiding van pianist Rik Jan Schilder uit Kampen en verlucht door de vader van Sera Noa, zandkunstenaar Gert van der Vijver uit Drachten) zullen vooral de oudere kijkers geboeid hebben. Waren er in Schiedam geen muzikanten en kunstenaars beschikbaar, vraag je je dan af. Die hadden wellicht voor een vrolijker noot gezorgd. Bovendien hadden Schiedamse artiesten in deze voor hen zware coronatijd gesteund kunnen worden. 

Na het lange gesprek en de wat oubollige intermezzo's vond dan eindelijk het ontsteken van de lichten van de kerstboom plaats. Op het bordes trok Lamers aan een touw dat 'uit de lucht kwam zakken'. Dat was alles behalve spectaculair te noemen. 

Zaterdagavond om zeven uur zijn de verscherpte coronamaatregelen bekendgemaakt door het demissionair kabinet, met een uitgebreide lockdown, maar zonder avondklok. We hebben 's avonds dus alle tijd om van de - paars - uitgelichte binnenstad te genieten.

Foto's tijdens Kaarsjesavond genomen door Louise Melchers

birb

havenkerk

18-12-2021