François Haverschmidt wordt ná 2022 weer (tijdelijk) een Argos-verpleeghuislocatie

Schiedam vangt binnenkort in totaal ruim 400 Oekraïense vluchtelingen op

Schiedam vangt binnenkort in totaal ruim 400 Oekraïense vluchtelingen op

SCHIEDAM - De gemeente heeft de beschikking over François Haverschmidt voor opvang van vluchtelingen tot eind 2022. Eigenaar Argos stelt het gebouw gratis ter beschikking. Daarna wordt het tijdelijk weer een verpleeghuis van Argos. Schiedam vangt over enkele weken in totaal ruim 400 Oekraïense vluchtelingen op.

Burgemeester Lamers prees de opstelling van Argos. "We hebben het pand in bruikleen en het was allemaal erg snel geregeld. Bovendien kwam in het eerste gesprek dat ik met de Argos-directie had de directie meteen met de vraag: heb je nog vrijwilligers nodig? Kunnen we je daar nog mee helpen?"

In de toekomst gaat de Vlaardingse Argos-locatie Soenda gerenoveerd worden. Om dat mogelijk te maken, gaat Argos de locatie François Haverschmidt als zogenoemde 'wissellocatie' gebruiken, zo gaf burgemeester Lamers aan. 

De 65 vluchtelingen op het schip Patria gaan a.s. maandag verhuizen naar François Haverschmidt. Daarna wordt twee weken uitgetrokken om het schip op te knappen. Toen in maart het schip werd gehuurd, kwam het rechtstreeks van een opknapbeurt, maar was die opknapbeurt niet voldoende afgemaakt, aldus de burgemeester. Daar wordt nu alsnog tijd voor uitgetrokken. Daarna komen er opnieuw zo'n 65 vluchtelingen uit Oekraïne aan boord.

Raymond Lefel, projectleider van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, zet op een rij hoeveel vluchtelingen er na het opnieuw betrekken van het schip Patria ongeveer in Schiedam zullen zijn:
130 à 150 in locatie François Haverschmidt.
10 in locatie Admiraal de Ruyterstraat.
Circa 65 in het schip Patria in de Buitenhaven.
200 bij gastgezinnen.

Deze aantallen zijn inclusief kinderen. 
De 200 vluchtelingen bij gastgezinnen hebben zich geregistreerd bij de gemeente. Het is mogelijk dat er nog meer vluchtelingen bij gastgezinnen zijn.

"Al met al biedt Schiedam opvang van ruim vierhonderd vluchtelingen uit Oekraïne", zo concludeert Lefel. 

De coronavaccinatiegraad in Oekraïne is heel laag. Daarom zal vaccinatie aan Oekraïense vluchtelingen actief worden aangeboden, aldus burgemeester Lamers.

Lees ook ons andere artikel van vandaag: Hier worden vanaf maandag Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Hieronder zie je de video met het interview door Jan Willem de Boer met burgemeester Lamers.

 

 

19-05-2022