Stadsverhalen van nu en vroeger

Schiedam Opgelicht, een avondwandeling langs zeven lichtkunstwerken

Schiedam Opgelicht, een avondwandeling langs zeven lichtkunstwerken

SCHIEDAM – Vanaf woensdag 8 december t/m zondag 12 december kun je een rondwandeling maken langs zeven historische gebouwen in Schiedam waarop een lichtkunstwerk te zien is dat iets over de geschiedenis van de plek vertelt.

Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kun je je bij het voormalige Volksbadhuis aan de Lange Haven onderdompelen in de verhalen van vroeger. Hoe was het als je thuis geen badkamer had? Bij de Restauratie Werkplaats zie je meer over cricket dat in Schiedam – misschien wel als enige stad in Nederland – een echte volkssport is.

Blijf je overal even kijken dan loop je het in ongeveer een uur. Schiedam Opgelicht begint bij De Glasfabriek, waar de eerste glasblazers al in 1853 neerstreken. Op het fabrieksterrein kun je ook de tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam van het Stedelijk Museum Schiedam bekijken. Je loopt verder langs het Volksbadhuis, het Nationaal Jenevermuseum, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs, het Stadskantoor en de Kloosterplaats (voormalige armenschool).

Je kunt natuurlijk alleen lopen of samen met de kinderen, vrienden en buren. Of je kunt de route samen met twee rondleiders van de Historische Vereniging Schiedam en een museumdocent lopen. Zij vertellen je meer over de verhalen van vroeger en staan stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er twee gratis rondleidingen: om 19.00 uur en 20.00 uur vanaf De Glasfabriek. Reserveren is noodzakelijk via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv Schiedam Opgelicht.

Schiedam Opgelicht is een samenwerking met het kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective en kunstenaars Maarten Bel, Aldo Hoeben en Stefan Venbroek en is gratis toegankelijk.

Vanaf 6 november 2021 is het nodig voor iedereen vanaf 13 jaar om je coronatoegangsbewijs en ID-bewijs te tonen bij een bezoek aan de tentoonstelling in de Glasfabriek.

Fotobijschrift: Tekenen met licht op de Kloosterplaats in Schiedam, een van de locaties van Schiedam Opgelicht. Fotografie: Aad Hoogendoorn

09-11-2021