Onderzoek van vergelijkingswebsite:

Schiedam heeft - op Wassenaar na - slechtst geïsoleerde woningen

Schiedam heeft - op Wassenaar na - slechtst geïsoleerde woningen

SCHIEDAM/WASSENAAR - Gemeente Wassenaar heeft in Zuid-Holland met 15,7% het hoogste percentage slecht geïsoleerde woningen. Deze 'koploper' wordt op de voet gevolgd door Schiedam, waar 14,8% van de woningen slecht geïsoleerd is. Voor geheel Zuid-Holland is 8,9% van de woningen slecht geïsoleerd. Dat laat vergelijkingswebsite Independer weten. Je leest het volledige bericht hieronder.

"Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch is vandaag de dag nog bijna 1 op de 11 huizen in Zuid-Holland extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Zuid-Holland blijkt 8,9% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%.

Wassenaar heeft slechtst geïsoleerde huizen
Lokaal zijn de uitschieters groter. In Wassenaar heeft bijvoorbeeld zelfs 15,7% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

Wassenaar: 15,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Schiedam: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
Den Haag: 12,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Goeree-Overflakkee: 11,9% van de woningen is slecht geïsoleerd
Westvoorne: 11,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Lansingerland koploper
Er is ook beter nieuws. 45,1% van de Zuid-Hollandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Lansingerland: hier is momenteel al 74,4% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Pijnacker-Nootdorp (74,2%) en Barendrecht (71,9%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis."

Voor dit onderzoek zijn enkel de geldige energielabels meegenomen zoals deze worden bijgehouden door de RVO. Inmiddels heeft in ons land 59,6% van alle woningen een geldig energielabel.

Foto: bij nieuwbouw wordt tegenwoordig beter rekening gehouden met het belang van isolatie

11-05-2023