Schiedam als centrum van gedistilleerd tijdens Jeneverfestival

Schiedam als centrum van gedistilleerd tijdens Jeneverfestival

SCHIEDAM - Waar anders dan in Schiedam, de hoofdstad van het gedistilleerd, kan het Jeneverfestival 2023 worden georganiseerd? Liefhebbers kunnen zich op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 maart onderdompelen in de wereld van het gedistilleerd. Maar liefst dertig distillateurs presenteren zich dit jaar in de Havenkerk met 130 verschillende producten. 

In de historische Havenkerk, aan de Lange Haven 72, zijn hedendaagse distillateurs uit Nederland aanwezig met hun ambachtelijke en originele jenever, gin, rum, whisky en likeuren. Ook zijn mocktails, alcoholvrije mixdranken, verkrijgbaar. De organisatie van het Jeneverfestival is traditiegetrouw in handen van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Vrijwel alle grote merken zijn dit jaar in Schiedam vertegenwoordigd.

Workshops
Bezoekers kunnen – bij sommige tegen betaling – deelnemen aan proeverijen, masterclasses en workshops volgen. Verder is het stil genieten van je favoriete muziek bij de silent disco. Buiten de Havenkerk staan enkele foodtrucks opgesteld. 

Vrijdagmiddagborrel
Nieuw op dit Jeneverfestival is de vrijdagmiddagborrel. Vanaf 16.00 uur zijn ook de distillateurs uitgenodigd voor een drankje en een hapje. Op vrijdag zijn dus niet de verschillende stands geopend en is een beperkte selectie van gedistilleerd verkrijgbaar. Dit feestje heeft als thema ‘the roaring twenties’ en is voor iedereen toegankelijk.

Officiële opening 
Het Jeneverfestival 2023 wordt zaterdag 25 maart om 14.00 uur officieel geopend door burgemeester Lamers. Dat is het sein voor de distillateurs en bartenders om zich in de Havenkerk te presenteren. Ook op zondag 26 maart staat het gedistilleerd vanaf 13.00 uur centraal in de Havenkerk. “De gevarieerde ‘line up’ van distillateurs zorgde dit jaar al voor een massale run op toegangskaarten in de voorverkoop,” aldus directeur Diederik van Bönninghausen van het Jenevermuseum.

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, naast de Havenkerk, is tijdens het Jeneverfestival beide dagen geopend voor een uniek kijkje achter de schermen. Stokers zijn op zaterdag aan het werk in de branderij en stoken de ketels weer op.

Jeneverfestival 2023: zaterdag 25 maart van 14.00 – 22.00 uur en zondag 26 maart van 13.00 – 19.00 uur. Toegangsprijs is 7,50 euro. Tickets zijn verkrijgbaar via https://jeneverfestival.nl/
Muntjes voor het gedistilleerd zijn te koop à 2,50 euro tijdens het festivals.

Tekst: Nationaal Jenevermuseum
Foto: door Laura Siliquini 
(infotorial)

 

10-03-2023