Samen werken aan ouderenhuisvesting

Samen werken aan ouderenhuisvesting

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam en vijf stadspartners werken samen om 2.000 woonplekken voor ouderen te realiseren. Zij hebben hiervoor een aanvulling getekend op het al bestaande ‘Pact wonen en zorg’. De partijen willen het aantal woonplekken met en zonder zorg uitbreiden en werken aan betaalbare woningen voor ouderen.

De vraag naar ouderenhuisvesting in Schiedam is groot. Het landelijk beleid is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Pas als het echt niet langer kan, is opname in een zorglocatie mogelijk. De vraag naar die zorglocaties is urgent en groeit nog steeds.

In juni 2019 werd daarom het Pact wonen en zorg Schiedam gesloten door vijf zorg- en huisvestingspartners: de gemeente Schiedam, DSW in haar rollen als zorgverzekeraar en zorgkantoor, Frankelandgroep, Argos Zorggroep en Woonplus. Recentelijk heeft zorginstantie Careyn zich als zesde partner aangesloten bij dit samenwerkingsverband.

Aanvullende afspraken
Op advies van DSW zijn die afspraken nu verder uitgewerkt. Dat is opgeschreven in een zogeheten addendum. De deelnemende partijen spreken hierin uit dat ze voor Schiedam streven naar 2.000 nieuwe woningen en woonplekken voor ouderen: woningen met en zonder zorg en zo betaalbaar als mogelijk. Ook wil men 170 nieuwe woonplekken realiseren voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

De afspraken passen in de plannen van de gemeentelijke Woonvisie Schiedam uit 2020. Daarin wordt ook duidelijk dat passende ouderenhuisvesting helpt bij de doorstroming op de woningmarkt en dus goed is voor alle woningzoekenden.

Fotografie
Jan Kok

22-12-2023