Rondleiding in Westvestkerk, kerk met fameuze akoestiek

Rondleiding in Westvestkerk, kerk met fameuze akoestiek

SCHIEDAM - Zaterdag 24 februari 2024 om 13.00 uur verzorgt Hjalmar Rosing een rondleiding in de Westvestkerk voor leden van de Historische Vereniging Schiedam (HVS) en de deelnemers aan de cursus Ken Uw Stad.

De mooie Westvestkerk is een in 1909 door architect Henri Evers gebouwd rijksmonument. De kerk is een zaalkerk met een houten tongewelf met steekkappen boven de rondboogvensters. De gehele inrichting werd door Evers ontworpen, met een combinatie van verschillende bouwstijlen.

Zo kreeg de preekstoel een Byzantijnse stijl terwijl de glas-in-loodramen meer Jugendstilvormen hebben.

De akoestiek van het gebouw is fameus en er vinden dan ook vele kamermuziekconcerten en cd-opnames plaats.

westvest902

In 2010 kreeg het gebouw een geavanceerde, geluidsarme klimaatinstallatie, een geconditioneerde vleugelkelder en voorzieningen om een groot publiek bij concerten te ontvangen. Daarmee werd het kerkgebouw nog geschikter voor muzikale doeleinden. De kerk wordt ook verhuurd voor cd-opnames, vergaderingen en evenementen zoals de Nacht van de Geschiedenis, de Historische Bridgetocht en het Suikerzoet Filmfestival. 

De kerk wordt verder elke zondag gebruikt voor een kerkdienst van de Vrijzinnigen Schiedam.

Hjalmar vertelt over de kerk en zal het orgel kort bespelen. Het orgel is gemaakt door de Rotterdams-Schiedamse orgelmaker Standaart en dateert uit 1914.

De rondleiding is voor leden van de HVS en voor deelnemers aan de cursus gratis. Aanmelding is gewenst. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar ledenadminstratie@historischeverenigingschiedam.nl

Een lidmaatschap kost per kalenderjaar:  Individueel € 20,50, Echtpaar/partners € 23,50.
Lid worden via deze link

Foto 1 door Louise Melchers, foto 2 door Jan Schrijver

 

 

15-02-2024