Sparta speelde onlangs in het zwart, met Robs foto van Jules op het shirt

Rob Verhorst fotografeerde de muziekgrootheden én Jules Deelder

Rob Verhorst fotografeerde de muziekgrootheden én Jules Deelder

SCHIEDAM - Vanmiddag wordt Art Centre Schiedam geopend. Eén van de drie galeries die erin zijn gevestigd is Tone & Image Gallery. Daar kun je tegelijkertijd twee exposities zien: 'The Who slaat terug!' met foto's over deze legendarisch popgroep en 'Dutch Masters 4 – Rob Verhorst' met foto's van muziekgrootheden. Wij spraken met Rob Verhorst.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Rotterdammer Rob Verhorst (1952) volgde een kunstopleiding en voorzag na zijn opleiding in het levensonderhoud via tal van baantjes. Een daarvan was het fungeren als schoolfotograaf. Scholen worden doorgaans jaarlijks door een schoolfotograaf bezocht, die dan van alle leerlingen en leraren een portret maakt, zowel handig voor de schooladministratie als voor opa en oma, alsook de klassefoto, die vooral later van waarde zal zijn voor de vereeuwigde klas. Later zou Rob Verhorst heel veel bekendheden uit de popwereld portretteren. "Van de groten uit de popmuziek van onze tijd heb ik eigenlijk alleen John Lennon niet voor mijn camera gehad. Om de simpele reden dat, toen ik als muziekfotograaf aan de weg begon te timmeren, John Lennon het leven al was ontnomen (hij werd op 8 december 1980 in New York vermoord, red.). Van alle muziekhelden die ik had waren The Beatles voor mij toch de favorieten. Toen ik jong was, heb ik nooit gedacht dat ik drie van hen zou fotograferen. En al helemaal niet dat ik ooit in opdracht van Paul McCartney zou werken."

In Tone & Image Gallery zie je een prachtige galerij van George Harrison tot David Bowie, van Prince (op een megaformaat dat ook in de Kunsthal Rotterdam heeft gehangen) tot Leonard Cohen in Amsterdam. "In opdracht van een muziektijdschrift moest ik een portret maken van Leonard Cohen. We hebben samen op ons gemak ruim een half uur door Amsterdam gewandeld", zegt Verhorst. Dat is wat anders dan de beelden die je wel eens ziet van een idool omringd door een groot aantal fotografen, die elkaar verdringen om in een paar minuten hun wereldfoto's te maken. Ook bij het fotograferen van concerten hebben muziekfotografen het tegenwoordig veel moeilijker dan vroeger. Er gelden strikte regels, zoals dat slechts gedurende enkele nummers foto's gemaakt mogen worden door de professionele fotografen. Verhorst prijst zich gelukkig dat hij - hoe het nu volgens allemaal regels moet gaan - geen concerten meer fotografeert. "Ik ben niet meer actief als muziekfotograaf, weliswaar heb ik genoeg om handen met het beheren van alle foto's en alles wat eromheen hangt, zoals exposities, maar fotograferen doe ik nu met name privé. Afgelopen jaar heb ik nog wel de concerten van de Dolly Dots gedaan, die heb ik vroeger vaak gefotografeerd en die vroegen me om hun 'reünieconcerten' te fotograferen. Dat was echt heel gezellig en werken als vanouds."

Naast de vele muziekfoto's die door Rob in zijn lange loopbaan gemaakt zijn, zien we in de tentoonstelling ook een aantal foto's van Jules Deelder. Rob draait zich om en laat de achterkant van zijn vest zien. Hij is een groot Spartafan en is er trots op dat zijn club onlangs in het zwart speelde, in een shirt met de foto van Deelder erop, een door hem gemaakte foto. Het gaat goed met Sparta, nog steeds bezoekt Rob alle thuiswedstrijden. "De uitwedstrijden laat ik nu wel schieten, maar vroeger was ik er altijd bij. Neem nou die legendarische wedstrijd in 1985 uit, in Hamburg tegen HSV, het 'Wonder van Hamburg', ik heb het met eigen ogen kunnen zien, samen met Jules." De Schiedamse doelman Bas van Noortwijk, later tot zijn pensioen jarenlang teammanager bij Feyenoord, maakte zich in rood-witte kringen onsterfelijk door drie strafschoppen te stoppen.

Aan het eind van de zondagmiddag treedt er vandaag bij Tone & Image Gallery een Who-coverband op. Hier lees je meer over de tentoonstelling 'The Who slaat terug!'

Lees ook Tegelijkertijd twee tentoonstellingen bij Tone & Image Gallery, met daarin ook een videoreportage door Jan Willem de Boer.

Lees ook: De 'Held van Hamburg' en 'Het gezicht van LOOK TV', Buurjongens Bas en Jan Willem

robjules

12-03-2023