Achtkoppig ensemble 'Camerata Trajectina' brengt de geschiedenis tot leven

Revolutie! De straat op voor een nieuwe natie

Revolutie! De straat op voor een nieuwe natie

SCHIEDAM - Op vrijdag 24 februari 2023, aanvang 20.15 uur, treedt het ensemble 'Camerata Trajectina' op in ’t Huis te Poort in Schiedam. 

Polarisatie in de politiek, bezorgde klimaatactivisten, boze boeren, omgekeerde vlaggen… het is wel eens rustiger geweest in het land. Maar ook wel eens ónrustiger. Na de Franse revolutie waart er een golf van conflicten en maatschappelijke veranderingen door Europa. In Nederland bevechten de prinsgezinden de Patriotten, en Napoleon is in aantocht. Met muziek en liederen uit deze periode brengt Camerata Trajectina de geschiedenis dichtbij. En natuurlijk wordt het geen droge wetenschappelijke voordracht, maar juist een aanstekelijke voorstelling waarin niet alleen prachtige muziek te horen is maar waarin deze muziek – en de teksten – tot leven worden gebracht door ze te voorzien van de nodige context.

Camerata Trajectina
Hoewel diverse leden van Camerata Trajectina vertrouwde gezichten zijn in ’t Huis te Poort, was dit zeer gewaardeerde ensemble – dat inmiddels al uitkijkt naar het 50-jarig jubileum – er nog niet eerder te gast. Camerata Trajectina houdt van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is het ensemble net zo lief. In de projecten wordt de muziek telkens tegen de achtergrond van een politiek, literair of kunsthistorisch thema belicht; al dan niet in theatrale vorm. Muziekwetenschappelijk onderzoek wordt gecombineerd met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie. Het gezelschap noemt zich het muzikale geheugen van Nederland.

Het concert in ’t Huis te Poort valt samen met het verschijnen van de gelijknamige cd 'Revolutie!' en is ontwikkeld in samenwerking met wetenschapster Renee Vulto (Nederlandse Letterkunde, Universiteit Gent), binnen het onderzoeksproject 'Singing Communities' over de politieke liedcultuur tussen 1780 en 1820.

Met: Klaartje van Veldhoven, sopraan – Nico van der Meel, tenor – Berend Eijkhout, bariton – Saskia Coolen, blokfluit – Constance Allanic, harp & barokgitaar – Cassandra Luckhardt, cello – Lidewij van der Voort, viool – Vaughan Schlepp, fortepiano.

Vrijdag 24 februari 2023, 20.15 u
Toegang € 30,-
't Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. U ontvangt dan snel een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of eventueel contant voor aanvang van het concert.

Tekst: Stichting ’t Huis te Poort
Foto: Camerata Trajectina, foto door Green Room Creatives – Sophia van Boven
(advertentie)

05-02-2023