Team van 25 vrijwilligers staat a.s. zaterdag weer klaar om kapotte spullen te maken

Repair Café Schiedam verrichtte in eerste halfjaar 250 reparaties

Repair Café Schiedam verrichtte in eerste halfjaar 250 reparaties

SCHIEDAM - Zaterdag 16 september a.s. om 9.30 uur is het, na 2 maanden zomerstop, weer Repair Café in 'De 5 Molens'. Schiedammers kunnen er gratis hun kapotte spullen laten repareren. Een team van 25 enthousiaste vrijwilligers staat klaar.

Dat deze bijeenkomsten in een groeiende behoefte voorzien, blijkt wel uit het feit dat in het Repair Café in mei een recordaantal van 45 mensen een defect voorwerp ter reparatie aanbood. In de eerste 6 maanden van het jaar werden in het totaal ongeveer 250 reparaties verricht, wat eveneens een recordaantal is voor Repair Café Schiedam.

Coördinator Jan Bostelaar: “Nadat wij de mogelijkheid hebben gekregen om meer publiciteit te maken, is het eerste halfjaar erg succesvol verlopen. Niet alleen aantallen bezoekers en reparaties namen toe. Ook ons team van enthousiaste vrijwilligers groeide. Dat zij het naar hun zin hebben, blijkt wel uit het feit dat het gehele team, dat aan het begin van 2023 uit 17 mannen en vrouwen bestond, volkomen intact bleef. Bovendien hebben zich acht nieuwe vrijwilligers gemeld, zodat het team nu uit 25 bestaat, onder wie gastvrouwen en reparateurs. De eersten registreren de bezoekers en zorgen ervoor dat zij, mogelijk na even te hebben gewacht, bij de juiste reparateurs aan tafel komen. Door de uitbreiding zijn er nu ook meer specialismes in het team vertegenwoordigd zoals kleine reparaties aan fietsen en kinderfietsjes en zelfs het oplappen van poppen en knuffels.”

Koffieapparaten zijn nog steeds het meest voorkomend in de lijst van reparaties, gevolgd door audio- en videoapparatuur. Verder wordt er van alles gerepareerd, zoals verlichting, klokken, speelgoed, kleding, rollators, boodschappenkarretjes, enzovoort. Als er iets niet genoemd is, kunnen bezoekers gerust vragen of het tóch mogelijk is. Vragen staat immers vrij. Als de vrijwilligers kans zien om iets te repareren, proberen ze het graag.

“Uit reacties die we krijgen, blijkt er een toenemende aandacht te zijn voor duurzaamheid en komt men eerder naar het Repair Café om spullen te laten bekijken voordat deze worden weggegooid. Dat is een verheugende ontwikkeling, waardoor wij met veel enthousiasme zaterdag 16 september weer aan de slag gaan”, zo besluit Jan Bostelaar.

Het Repair Café is van 9.30 tot 12.00 uur in De 5 Molens, Nieuwe Damlaan 818. De aanmelding van reparaties is tot 11.00 uur.

Foto: 16 september a.s. staat het team van 25 vrijwilligers weer klaar voor Schiedammers met kapotte spullen (bron foto PR Repair Café Schiedam)

12-09-2023