2023 was meest succesvolle jaar sinds de oprichting

Zaterdag 20 januari is het eerste Repair Café Schiedam van 2024

Zaterdag 20 januari is het eerste Repair Café Schiedam van 2024

SCHIEDAM - Zaterdag 20 januari aanstaande is het weer Repair Café in Schiedam. Schiedammers kunnen in ontmoetingscentrum 'De 5 Molens' gratis hun kapotte spullen laten repareren. Een team van 29 enthousiaste vrijwilligers staat zaterdagochtend 20 januari 2024 vanaf 9.30 uur paraat.

Het Repair Café in Schiedam vindt elke 3e zaterdag van de maand plaats, met uitzondering van de zomervakantie en feestmaand december. Zaterdag 20 januari 2024 is het eerste Repair Café in het nieuwe jaar.

2023 was het meest succesvolle jaar van het Repair Café sinds de oprichting in 2014. Zowel qua uitgevoerde reparaties als qua vrijwilligers zijn de aantallen flink gegroeid in 2023. Meer publiciteit voor het Repair Café heeft zijn vruchten afgeworpen. Ook een groter bewustzijn van duurzaamheid zal hebben bijdragen aan het succes van het Repair Café. 

“De mensen hebben er tegenwoordig meer aandacht voor om spullen te laten repareren in plaats van weg te gooien”, aldus Jan Bostelaar, coördinator van het Repair Café in Schiedam. “Door de grotere bekendheid van het Repair Café kwamen meer Schiedammers dan ooit met hun te repareren spullen naar ontmoetingscentrum De 5 Molens. In het begin van vorig jaar, toen we met de intensivering van de publiciteit nog maar net waren gestart, lag het aantal reparaties nog op het niveau van 2022 maar daarna groeide het aantal reparaties maand na maand, met een record van 47 in oktober. November met 44 reparaties lag daar niet veel onder”, zo weet Jan Bostelaar. In totaal zijn er in 2023 328 reparaties verricht. 

speedoosje
Ook dit speeldoosje kreeg weer een tweede leven

Ook in 2023 gingen de koffieapparaten weer fier aan kop maar ook audio- en videoapparatuur, verlichting, stofzuigers, klokken, laptops en allerlei andere elektrische apparaten en vooral ook kleding en rollators werden vaak aangeboden ter reparatie. “Het aantal fietsreparaties was nog beperkt, maar we verwachten dat ook dat aantal zal toenemen in 2024”, laat Bostelaar weten.

Het aantal vrijwilligers is in 2023 eveneens fors gegroeid. Van 18 in 2022 naar 30 in 2023. “Onlangs moest een 90-jarige vrijwilliger opzeggen om zich volledig te wijden aan de zorg voor zijn vrouw. Wij danken hem voor zijn jarenlange inzet en wensen hem veel sterkte”, zegt Bostelaar. De toename van de vrijwilligers komt door de toegenomen publiciteit en ook door mond-tot-mondreclame van de vrijwilligers zelf. Zo zijn er onder meer een aantal buurmannen bijgekomen.

Jan Bostelaar besluit: “In 2024 hopen wij de gestegen lijn verder voort te zetten. Met 29 vrijwilligers kunnen wij het huidige aantal aangeboden reparaties goed aan, alhoewel er zich altijd nog handige klussers kunnen aanmelden.”

Het Repair Café is van 9.30 tot 12.00 uur in De 5 Molens, Nieuwe Damlaan 818. 
De aanmelding van reparaties is tot 11.00 uur.

Foto's:
Repair café 2023

zaal3-1
Links van de tafel zitten de vrijwilligers, rechts zitten de bezoekers, die graag horen wat het probleem was en hoe de vrijwilligers het probleem hebben verholpen

fietsje
Het aantal fietsreparaties was in 2023 nog beperkt, maar zal naar verwachting in het nieuwe jaar toenemen

15-01-2024