Een inkijkje in de 17e eeuwse muziek

Rembrandt's oren in 't Huis te Poort

Rembrandt's oren in 't Huis te Poort

SCHIEDAM - Op vrijdag 26 november geven Lidewij van der Voort en Fred Jacobs in hun programma 'Rembrandt’s oren' een inkijkje in het rijke Nederlandse muziekleven in de 17e eeuw.

Hoe zag het Nederlandse muziekleven in de 17e eeuw er eigenlijk uit? Welke klanken zouden Rembrandt’s oren gehoord hebben? Een mogelijk antwoord komt uit de inventarislijst van één van de zes officiële stadsmusici van Amsterdam, Antoni Pannekoeck (?-1679). Naast een uitgebreide bibliotheek bevatte deze lijst een enorme muziekcollectie. De lijst werd opgesteld in 1661 toen Pannekoeck in de Breestraat ging wonen, waar ook Rembrandt (1606-1669) gevestigd was. 

De Amsterdammers kennende, zal Pannekoeck via zijn buren ongetwijfeld het een en ander over de levenswandel en het faillissement van de beroemde schilder hebben gehoord. Begin jaren ’60 zullen beiden elkaar gemakkelijk tegen het lijf hebben kunnen lopen in het nieuwe stadhuis op de Dam waar ze in contact stonden met dezelfde opdrachtgevers.

Hoewel de Nederlandse muziek uit die tijd relatief onbekend is gebleven, blijkt uit de inventarislijst van Pannekoeck dat de kwaliteit van de muziek zich uitstekend kon meten met die van de beeldende kunsten. Beide waren zeer waardevol en passend bij de status van de toenmalige metropool Amsterdam.

Vrijdag 26 november 2021, 20.15 u
Toegang € 20,-
’t Huis te Poort, Dam 30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. 

Foto door Jan Spee

07-11-2021