Zaterdag is het laatste Repair Café vóór de zomervakantie

Recordaantal Schiedammers biedt kapotte spullen ter reparatie aan

Recordaantal Schiedammers biedt kapotte spullen ter reparatie aan

SCHIEDAM - Zaterdag 17 juni a.s. om 9.30 uur is het weer Repair Café in 'De 5 Molens' aan de Nieuwe Damlaan 818. Het is voor de laatste maal dat het Repair Café open is vóór de zomervakantie, dus het is op 17 juni voorlopig de laatste gelegenheid voor Schiedammers om hun kapotte spullen in 'De 5 Molens' gratis te laten repareren.

"Dat het Repair Café in een groeiende behoefte voorziet, blijkt wel uit het feit dat in het laatste Repair Café liefst 45 mensen een defect voorwerp ter reparatie hebben aangeboden. Dat betekent een recordaantal bezoekers", zo laat Repair Café Schiedam weten.

Het kwam goed uit dat er ook een recordaantal van 20 vrijwilligers aanwezig was om de kapotte spullen te repareren, onder wie drie gastvrouwen. De gastvrouwen leiden alles in goede banen. Bij binnenkomst zorgen zij ervoor dat samen met de bezoeker een kort formulier wordt ingevuld. Hierin staat bijvoorbeeld om wat voor voorwerp het gaat met een korte omschrijving van het defect. Tijdens het wachten kunnen bezoekers een krant of tijdschrift lezen en een kopje thee of koffie bestellen. Iemand die aan de beurt is, wordt aan één van de reparateurs gekoppeld. Het heet niet voor niets Repair Café. Er wordt niet alleen voor gezorgd dat dingen niet onnodig op de afvalberg terechtkomen, maar het is ook de bedoeling dat bezoekers en vrijwilligers het gezellig hebben. Reparaties worden aangenomen tot 11.00 uur.

Doordat het aantal vrijwilligers is gegroeid, kunnen er niet alleen meer reparaties worden uitgevoerd, maar is ook de variatie aan mogelijke reparaties groter dan ooit. Denk aan elektrische huishoudelijke apparatuur (stofzuigers, waterkokers, verlichtingsarmaturen, broodroosters, krultangen, föhns, koffiezetapparaten, etc.) en audio- en videoapparatuur. Ook kleine houten spullen worden gerepareerd, zoals houten speelgoed en meubels. Ook met stoffeerwerk van kleinmeubels gaan vrijwilligers aan de slag. Teddyberen en knuffels kunnen worden opgelapt. Diverse kledingreparaties worden verricht. Rollators, boodschappenwagentjes en koffers op wieltjes worden hersteld. Kleine reparaties aan niet-elektrische fietsen en stepjes worden uitgevoerd. Als er iets niet genoemd is, kunnen bezoekers gerust vragen of het tóch mogelijk is. Vragen staat immers vrij. Als de vrijwilligers kans zien om iets te repareren, proberen ze het graag.

In juli en augustus is er in verband met de zomervakantie géén Repair Café. Het eerstvolgende Repair Café ná de zomervakantie vindt plaats op zaterdag 16 september 2023.

Foto: op het vorige maand gehouden Repair Café was sprake van een recordaantal bezoekers die hun kapotte spullen gratis ter reparatie aanboden en van een recordaantal vrijwilligers (foto door Stichting Olivier)

rep

15-06-2023