"Graffiti? Nee! Blijf van andermans eigendom af", is de oproep van Bert Bovens

Rattenhotels gaan de ratten wegvangen, maar als vervuiling blijft, komen er ratten terug

Rattenhotels gaan de ratten wegvangen, maar als vervuiling blijft, komen er ratten terug

SCHIEDAM - De Burgemeester Stulemeijerlaan is een 'rattenhotspot'. Daar zal binnenkort een rattenhotel worden geplaatst. Er zijn echter veel meer van die plekken waar rattenoverlast is. Die krijgen allemaal op hun beurt een rattenhotel. Vervuiling is een oorzaak van rattenoverlast. Graffiti is een probleem van geheel andere aard, maar ook hier is sprake van vervuiling. Racistische en anderszins kwetsende uitlatingen worden als eerste aangepakt, en vervolgens alle andere graffiti.

door Jan Willem de Boer (video-reportage en foto)

Het interview van JW TV met Nieuwland-bewoner Theo Peute over rattenoverlast heeft veel losgemaakt in Schiedam. Jan Willem de Boer van JW TV trof nu Bert Bovens van de gemeente voor een interview.

Zij bekeken verschillende overlastplekken. Daarbij kwam niet alleen het rattenprobleem, maar ook graffiti ter sprake. Graffiti is een probleem van geheel andere aard. Je ziet graffiti op gebouwen en andere bouwwerken, waaronder tunnels. Ook graffiti is een probleem van vervuiling.

Bert Bovens legt uit dat graffiti van racistische of anderszins kwetsende aard als eerste wordt verwijderd en dat daarna ook de rest wordt schoongemaakt. Het is soms moeilijk te verwijderen, bijvoorbeeld als de graffiti is aangebracht op poreuze materialen. De kosten van verwijderen zijn voor de eigenaar, bijvoorbeeld de gemeente of een private (bedrijf of particulier) eigenaar. "Graffiti? Nee! Blijf van andermans eigendom af", is de oproep van Bert Bovens. 

De Burgemeester Stulemeijerlaan is een van de 'hotspots' in Schiedam voor wat betreft het rattenprobleem. Er zijn vijftien zogenoemde rattenhotels besteld (zie hier ons eerdere artikel over de werking van rattenhotels in Schiedam) en zodra deze binnenzijn, dan heeft Schiedam zeventien van deze moderne rattenhotels. Met deze moderne hotels, die op afstand elektrisch bedienbaar zijn, is Schiedam de eerste gemeente in ons land.

Er zal, zodra de bestelling van rattenhotels binnen is, één rattenhotel bij de Stulemeijerlaan worden geplaatst, zo laat Bert Bovens weten. "Op alle rattenhotspots in Schiedam gaan we die rattenhotels plaatsen. Als zo'n hotel de populatie heeft weggevangen, dan wordt het hotel verplaatst. Dus elke plek in Schiedam met rattenoverlast komt aan de beurt."

'Welke politieke partijen maken van "Schoon, Heel en Veilig" weer een speerpunt in hun verkiezingsprogramma?', zo vraagt Jan Willem de Boer zich af. 

Foto geheel boven: Nieuwland-bewoner Theo Peute (links) en Bert Bovens van de gemeente Schiedam

14-01-2022