'Ook onzorgvuldig maaien zorgt voor rommel op straat'

Raadsvragen over te laat ledigen ondergrondse containers en kliko's

Raadsvragen over te laat ledigen ondergrondse containers en kliko's

SCHIEDAM - Lokaal Onafhankelijk Schiedam heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de dienstverlening door Irado. De vragen gaan onder meer over onzorgvuldig maaien, het ledigen van ondergrondse containers en de bijplaatsingen en het een dag te laat ledigen van de kliko's. Hieronder kun je de vragen en de inleiding erop integraal lezen.

"Naar aanleiding van zeer veel klachten en ergernis van inwoners van Schiedam over het groen/onderhoud en omdat wij de terechte klachten zelf ook hebben geconstateerd, het volgende: 

Het maaien gebeurt erg onzorgvuldig, wanneer er afval op de grasvelden ligt wordt daar overheen gemaaid en alles wat na het maaien op de stoepen/straten belandt, wordt niet opgeruimd. Het onkruid dat soms verwijderd wordt, wordt eveneens niet opgeruimd. Dit is een grote bron van ergernis, zeker wanneer het regent.

Het ledigen van ondergrondse containers leidt ook tot overlast, bijvoorbeeld karton/papier waait eruit wanneer de wagens te vol zitten en belandt op straat.

Het niet op tijd ledigen van de ondergrondse containers leidt tot veel bijplaatsing.

Wij bemerken steeds vaker dat de kliko’s niet dezelfde dag van aanbieding geledigd worden maar een dag later. Deze kliko’s worden aangeboden op de aangewezen containerplaatsen en wanneer zij daar blijven staan, gooien voorbijgangers er ander soort afval in dan waarvoor de kliko’s bedoeld zijn, dit gaat om pmd, gft en papierkliko’s. De inwoners scheiden niet voor niets hun afval.

Over de abominabele werkwijze van Irado is Lokaal Onafhankelijk Schiedam dan ook allerminst tevreden. Wij hebben hier de volgende vragen over:

1 Irado heeft een contract met de gemeente, kunt u ons een totaalplaatje geven wat de gemeente jaarlijks kwijt is aan kosten voor Irado?
2 Is Irado na vele jaren nog steeds niet in staat voor het bedrag waarvoor zij in staat worden
geacht schoon te houden, dit te realiseren?
3 Irado heeft de uitvoerende taak, de gemeente de controlerende taak, waarom zit de gemeente niet bovenop al deze klachten die niet van vandaag of gisteren zijn? 
4 Hoe beoordeelt u de (o.a. milieuhygiënische) werkwijze zoals die door Irado hierbij wordt
gehanteerd?
5 Kunt u ons vertellen waar daadwerkelijk het probleem zit, waardoor op vele locaties in Schiedam het steeds meer en meer verloedert?
6 Bent u het met ons eens dat op deze problemen nu zo spoedig en adequaat mogelijk actie moet worden ondernomen?
Zo niet, waarom niet?

Vriendelijke groet,
Monique Rotteveel
Lokaal Onafhankelijk Schiedam"

17-06-2021