Pianokwartet Corneille Schiedamse Westvest90-kerk

'Publiek mee naar Wenen'

'Publiek mee naar Wenen'

SCHIEDAM - Pianokwartet Corneille reist vrijdagavond 22 maart 2024 vanuit de Westvest90-kerk in Schiedam naar het Wenen van Mahler, Mozart en Brahms. Op het programma staan het Pianokwartet in a van Mahler, het Pianokwartet nr. 2 in Es van Mozart en het Pianokwartet nr. 1 in g van Brahms.

Mozart was op het hoogtepunt van zijn roem toen hij zijn tweede pianokwartet schreef en Brahms imponeerde vele Oostenrijkse muziekliefhebbers met zijn deels op zigeunermuziek geïnspireerde eerste pianokwartet. Mahler is vooral bekend geworden met zijn symfonieën. Hij componeerde slechts één pianokwartet en dit emotionele en diepgaande werk gaat gespeeld worden in Schiedam.

Net zo veelkleurig als de schilderijen van Corneille is de samenstelling van Pianokwartet Corneille. Met leden uit alle windstreken is het ensemble al even kleurrijk. Het kwartet bestaat uit celliste Ella van Poucke, violist Noé Inui, altviolist Daniel Palmizio en pianist Vassilis Varvaresos. Individueel wonnen zij prijzen op gerenommeerde internationale concoursen, traden zij overal ter wereld op in grote concertzalen en deelden zij het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos, Martha Argerich en Beatrice Rana. Muziektijdschrift De Nieuwe Muze noemde het kwartet ‘gracieus en hartverwarmend.’

Pianokwartet Corneille
Vrijdag 22 maart 2024 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Over de musici
De in Düsseldorf woonachtige violist Noé Inui schreef diverse prijzen op zijn naam, waaronder de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy in Zwitserland, de 1e prijs bij Young Concert Artists/New York en de Young Talents’ Prize bij het Sibelius Concours in Helsinki. Noé treedt regelmatig op als solist met orkesten in Japan, Duitsland, België en Nederland en was te horen in vele vooraanstaande zalen in Europa, Japan en de Verenigde Staten. Als kamermusicus deelde hij het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich.

De Italiaanse altviolist Daniel Palmizio wordt gezien als een van de meest gerenommeerde altviolisten van zijn generatie; hij is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. Zijn optredens als solist en zijn kamermuziekoptredens vinden plaats in Europa en Azië, onder meer in de Londense Wigmore Hall. Recente hoogtepunten waren concerten met pianiste Beatrice Rana en uitvoeringen van Daniel Palmizio’s eigen bewerking van Schumanns Celloconcert tijdens een tournee in China.

De Nederlandse celliste Ella van Poucke wordt wel gezien als een van de belangrijkste cellisten van haar generatie. In 2017 was Ella Young Artist in Residence tijdens de NJO Muziekzomer en won zij in hetzelfde jaar de Grachtenfestivalprijs 2017. Ella is onder meer winnaar van het International Isang Yun Cello Concours en zij ontving ook de Prix Nicolas Firmenich 2013. Ella speelde in alle toonaangevende zalen van Nederland en daarbuiten, waarbij zij ook als soliste met orkesten furore maakte.

De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, zoals bij het Enescu-concours in 2014 in Boekarest en de Monte Carlo Piano Masters in 2015. Hij rondde zijn studies af aan de befaamde Juilliard School/New York en aan het CNSM in Parijs. Als recitalist is Vassilis veelvuldig te horen in diverse Europese landen, met Noé Inui toerde hij door Japan en de Verenigde Staten. Ook treedt hij regelmatig op als solist met orkesten in toonaangevende Europese zalen.

Fotografie
Maarten Kools

15-03-2024