Eenzame uitvaart van I.S. (1951), geboren in Engeland, overleden in Schiedam Oost

'Proostend op het leven, ook al leek het glas vaak halfvol'

'Proostend op het leven, ook al leek het glas vaak halfvol'

SCHIEDAM - Vandaag, 2 november, vond de eenzame uitvaart plaats van de heer I.S. uit Schiedam.

De van oorsprong uit Engeland afkomstige heer I.S. (2-1-1951) leefde een teruggetrokken bestaan in Schiedam Oost. Een buurtbewoonster schetst kort een beeld van de man, die verder niemand lijkt te kennen. Een man die af en toe op het stoepje voor zijn deur in het zonnetje een biertje dronk en als het moest ook een pakje aannam voor de buren. Een man die -zo vertelde zij- na een brand in zijn woning, die een flinke impact had op de buurt, ook een stuk socialer was geworden. Maar voor de rest was er weinig tot geen contact. Althans, er is niemand te vinden die meer over hem kon vertellen.

Toch bleek de sociale controle groot, want op aangeven van buurtbewoners trof een gewaarschuwde huisarts op 12 oktober het lichaam van I. aan in de woning. Roerloos zittend in zijn stoel. Hij was naar schatting 4 dagen eerder overleden.

Een uitvaart moest even op zich laten wachten, er is eerst in zowel Nederland als Engeland gezocht naar mogelijke nabestaanden. Zonder resultaat. Omdat er een kans bestaat, hoe gering ook, dat zich op een later moment toch nog nabestaanden zich melden/worden gevonden, is er gekozen voor een begrafenis.

Op 2 november vond de eenzame uitvaart plaats. In aanwezigheid van Andries Frederik, die de uitvaart verzorgde, de dragers van de kist en dichter van dienst Yvette Neuschwanger, hebben zij I. de laatste eer bewezen. En nog eenmaal geproost op zijn leven, op de klanken van Golden Years van David Bowie.

Hieronder kun je het door Yvette Neuschwanger geschreven en voorgedragen gedicht lezen.

Proost

Afbeelding: gedicht Yvette Neuschwanger

Foto: gezicht op Schiedam Oost (foto door Louise Melchers)

Lees ook eerdere artikelen:
Mevrouw B. (1934), kracht gaf kleur aan uw leven

De heer M. van A. (73 jaar), de eenzaamheid bepaalde zijn bestaan

Als honkballer speelde hij voor het Nederlands team en als prof in de VS

Voor haar laatste reis rest slechts een koffer vol levensvreugde

Start met 'Dichters van Dienst', om eenzame uitvaarten iets minder eenzaam te maken 
Gezocht: dichters voor ‘uitvaarten van gemeentewege’

02-11-2023