Prins op bezoek bij Serious Bee Distillers

Prins op bezoek bij Serious Bee Distillers

SCHIEDAM - Serious Bee Distillers kreeg onlangs negatief nieuws te verwerken, dat het bedrijf op zoek moet naar nieuwe huisvesting, maar kreeg kort erna ook een opsteker: de micro-distillateur werd benaderd door Bryan Oudhoff, die op zoek was naar een distillateur om palmwijn te distilleren voor gebruik in het Afrikaanse land Togo.

"Na zo'n vervelende tijding dat je op zoek moet naar een nieuwe huisvesting, is het Togoverhaal dan weer super. We werden benaderd door Bryan die al drie jaar in Schiedam op zoek was naar een distillateur om palmwijn te distilleren. Hij had via via wat namen van distillateurs en contactpersonen in Schiedam doorgekregen. Uiteindelijk is hij door eigen googlewerk bij ons terecht gekomen", zegt Alwine van Winsen van Serious Bee Distillers.

"Het project is bedoeld voor de mensen uit Togo, maar ook voor mensen die oorspronkelijk uit Togo komen en nu uitgewaaierd zijn over de hele wereld. Palmwijn is onderdeel van hun historische identiteit. Alleen zien ze palmwijn uit eigen land tegenwoordig als minderwaardig, omdat het product dat daar veelvuldig via illegale stokerijtjes gemaakt wordt, nogal wat aan kwaliteit te wensen overlaat. We staan dus best voor een uitdaging om weer een zuiver distillaat te gaan leveren. De eerste tests zijn achter de rug en we zijn nu bezig met de eerste stook. We vinden het reuze spannend. Het gaat namelijk om een drank met een spirituele en historische achtergrond. In landen als Togo, Ghana en Benin wordt al eeuwenlang palmwijn gedistilleerd tot ‘Sodabi’. Oorspronkelijk werd deze drank gebruikt om plengoffers te brengen bij belangrijke rituele gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, is de Sodabi langzaam maar zeker verdrongen door jenever. Afkomstig uit Schiedam wel te verstaan.

Wel beschikt iedere nederzetting nog steeds over een - meestal illegale - stookinstallatie waar op zeer primitieve wijze Sodabi gestookt wordt. Omdat de kwaliteit meestal te wensen overlaat, wordt deze drank dus minder geschikt geacht om aan de voorouders te offeren. Omdat alleen de allerpuurste drank van de beste kwaliteit goed genoeg is om de voorouders gunstig te stemmen, is het belangrijk om een Sodabi te distilleren die puur en zuiver is en die als klap op de vuurpijl óók nog uit Schiedam komt. Alleen zó is er een kans dat de Sodabi de oorspronkelijke rituele rol kan terugveroveren."

Lees ook: Serious Bee Distillers dringend op zoek naar nieuwe bedrijfsruimte
Deel ONS-Gebouw gaat tegen de vlakte

Foto: een delegatie op bezoek voor een palmwijn-project bij Serious Bee Distillers, v.l.n.r. Bryan Oudhoff, ambassadeur van de Heviosso Vodun tempel in Aklakou, Togo, Alwine van Winsen, Prins Ekue Leopold Messan Ativodou van het Gâ Volk in Togo en Rob van der Gaag

25-02-2023