Bij Boksschool de Jong

Presentatie kalender en boek tijdens no-ko wedstrijden

Presentatie kalender en boek tijdens no-ko wedstrijden

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdagavond vinden bij Old School Boxing Hans de Jong aan de Singel 8 in Schiedam 'no knock out' (afgekort no-ko) bokswedstrijden plaats. Dan wordt ook de kalender 2024 gepresenteerd met daarop foto's van leden van de boksschool. Dat is een project samen met Stedelijk Museum Schiedam en beeldhouwster Anne Wenzel in het kader van expositie Carte Blanche (Fuck The Dictator). Volgende week wordt er in de boksschool ook een boek over deze expositie gepresenteerd. 

Op zaterdag 28 oktober lanceert kunstenaar Anne Wenzel tijdens de no-ko wedstrijden in Boksschool de Jong een bijzondere kalender. Als onderdeel van haar veelomvattende project Carte Blanche (Fuck The Dictator) poseren op iedere bladzijde jonge en doorgewinterde leden van Boksschool de Jong in kleding van modeontwerpster Nada van Dalen. Op vrijdag 3 november volgt de boekpresentatie van Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator). Deze publicatie is een manifest over de autonomie van de kunst en een reflectie op de posities van kunst en kunstenaars binnen de huidige geïnstitutionaliseerde kunstwereld. Schrijver Ernest van der Kwast spreekt tijdens deze avond in Boksschool de Jong met boksschooleigenaar Hans de Jong en modereert een gesprek tussen kunstenaar Anne Wenzel en Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam.

Carte Blanche (Fuck The Dictator)
​Onder de slogan ‘Fuck The Dictator' stapte Anne Wenzel in 2019 op uitnodiging van de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum Schiedam de boksring in. Voor haar als kunstenaar voelde dit als een unieke mogelijkheid om eindelijk eens op gelijk niveau met een museumdirecteur te staan. In de boksring vocht zij dan ook voor niets minder dan de autonomie van de kunst versus de macht van culturele instellingen. Na drie rondes won Anne Wenzel en kreeg zij carte blanche: volledige vrijheid in een deel van het museum. Carte Blanche (Fuck The Dictator) is dan ook geen reguliere tentoonstelling, maar veeleer een casestudy, waarin zij de gewonnen museale ruimte gebruikt om de rol van de kunstenaar en de autonomie van de kunst te onderzoeken.

Zaterdag 28 oktober: lancering kalender 
​Voor haar kalender ging Anne Wenzel een samenwerking aan met modeontwerpster Nada van Dalen. Samen met de leden van Boksschool de Jong werkten zij aan een kalender in kleine oplage. Model stonden boksers van de boksschool, gekleed in ontwerpen van Nada van Dalen. Voor deze collectie heeft zij zich laten inspireren door de kracht en schoonheid van het boksen in relatie tot de kunstwerken van Anne Wenzel, waarvoor tonnen klei gekneed, gehakt en gekliefd worden. ⁠De foto's werden gemaakt door Aad Hoogendoorn, in het atelier van Anne Wenzel. De kalender is ontworpen door Sjors van Gelderen.

De kalender wordt officieel gelanceerd op zaterdag 28 oktober om 20.00 uur, tijdens de no-ko wedstrijden in Boksschool de Jong. De kalender is vanaf dat moment voor € 15 verkrijgbaar bij de boksschool en in de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam. Leden van Boksschool de Jong krijgen korting en betalen € 9,95. De opbrengst komt ten goede aan een AED-apparaat voor de boksschool, de plek waar Anne Wenzel maandenlang intensief trainde voorafgaand aan haar boksgevecht.

Vrijdag 3 november: boekpresentatie
​Het boek ‘Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator)’ wordt op vrijdagmiddag 3 november (vanaf 16.00 uur) gepresenteerd in Boksschool de Jong (zie programma onderstaand). Schrijver en moderator Ernest van der Kwast gaat met de kunstenaar en andere betrokkenen in gesprek. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Graag even aanmelden via deze link.

​Om het achterliggende proces van Carte Blanche inzichtelijk te maken, als documentatie én als aanjager van experiment, moest er een publicatie komen. Want wat gebeurde er allemaal nadat Anne Wenzel in 2019 de boksring instapte - en won? In 136 pagina’s lees je alles over het achterliggende proces van Carte Blanche. Voor zowel de tentoonstelling als de publicatie werkte Anne Wenzel samen met curator Selen Ansen. Zij ging met Wenzel en Deirdre Carasso, voormalig museumdirecteur van Stedelijk Museum Schiedam, in gesprek over de bokswedstrijd en schreef daarnaast een beschouwend essay. In het boek geven ook huidig directeur van het Stedelijk Museum Schiedam Anne de Haij en Anne Wenzel hun visie op Carte Blanche.

​Het rijk geïllustreerde boek 'Anne Wenzel - Carte Blanche (Fuck The Dictator)' is vormgegeven door 75B, die ook de activistische huisstijl voor Carte Blanche ontwierp.
​Bijzonder: elk boek heeft een unieke, door 75B in samenwerking met de kunstenaar, handbeschilderde cover (ISBN 978-94-6208-826-9, nai010 uitgevers, € 29,95). De publicatie is mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, het Jaap Harten Fonds, Anne Wenzel, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Stedelijk Museum Schiedam en de vele donateurs via Voordekunst.nl.

​De tentoonstelling Carte Blanche (Fuck The Dictator) is nog tot en met 14 januari 2024 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool de Jong. Hier lees je ons eerdere artikel over de opening van de expositie:
Anne Wenzel waarschuwt bezoekers aan haar expositie 'Carte Blanche'. 'Let op, dit is een territorium, veroverd met klappen'

Hier lees je ons eerdere artikel over de fotoshoot voor de kalender:
Fotoshoot voor kalender 2024 'Old School Boxing Hans de Jong'

Foto: Anne Wenzel, kalender i.s.m. Nada van Dalen en Boksschool de Jong, fotografie door Aad Hoogendoorn

25-10-2023