Politie waarschuwt voor oplichting door nep-agenten

Politie waarschuwt voor oplichting door nep-agenten

SCHIEDAM - Gisteren was er in Schiedam een woningoverval door twee jonge mannen die zich voordeden als postbezorgers. Maar daar blijft het niet bij in ons land. De politie heeft de waarschuwing uit doen gaan, dat er de laatste tijd in het hele land steeds vaker meldingen en aangiftes binnenkomen van oplichting door nepagenten. De oplichters nemen niet alleen telefonisch contact op, maar kunnen dat zelfs combineren met aanbellen bij de woning. Zij hebben soms veel privé-informatie van degenen die zij benaderen met hun trucs. Die informatie kunnen zij uit datalekken in systemen hebben verkregen.

Hier lees je ons artikel van gisteren over de overval op een vrouw in haar woning door nep-postbodes.

De politie waarschuwt als volgt voor oplichting door nep-agenten:
"Er is een nieuwe variant van telefonische oplichting. Nepagenten en zogenaamde medewerkers van andere overheidsinstanties proberen mensen geld afhandig te maken. Als het nodig is, gaan ze intimidatie niet uit de weg. Aan het eind van het gesprek zijn slachtoffers soms duizenden euro’s armer. Goed om te weten: overheidsinstanties vragen nooit naar betaalgegevens en vragen nooit om software op telefoon of computer te installeren."

Criminelen doen zich ook voor als medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Hoge Raad en de Belastingdienst. 

Dreigend en intimiderend
Opvallend bij deze nieuwste vorm van oplichting is dat de oplichters vaak gebrekkig Engels spreken of met een sterk accent, maar soms ook Nederlands. Deze oplichting gebeurt op verschillende manieren. Ze laten je geloven dat er iets mis is met je BSN, of er zouden hoge boetes open staan of een arrestatiebevel uitstaan of hun bankrekening wordt gebruikt voor drugshandel, witwassen of andere criminele activiteiten. Het is al voorgekomen dat tijdens een telefoongesprek een ‘agent’ in burgerkleding bij het slachtoffer aanbelt om de bankpas op te halen. Om er vervolgens geld van het slachtoffer mee op te nemen.

Nooit persoonlijke gegevens gevraagd
Overheidsinstanties vragen nooit om persoonlijke gegevens, wachtwoorden en betaalgegevens. Daarnaast vragen zij nooit om software te installeren op je telefoon of computer. Als dit wordt gevraagd, dan heb je te maken met een oplichter. Soms weet de crimineel verrassend veel over je. Waarschijnlijk hebben de oplichters deze gegevens verkregen via een datalek op internet. Twijfel je, zoek dan zelf het telefoonnummer op van de instantie die je zogenaamd belt en bel hen zelf, zo adviseert de politie.

Doe aangifte
Bent je toch slachtoffer geworden van telefoonoplichting? Doe altijd aangifte bij de politie. Bel ook direct je bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast je verhaal met familie, vrienden en kennissen. Zo help je voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt, aldus de politie. 

13-10-2021