Tips om geen geldezel te worden

Politie pakt zogenoemde geldezels aan in Schiedam en Vlaardingen

Politie pakt zogenoemde geldezels aan in Schiedam en Vlaardingen

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Op zaterdag 4 september heeft de politie in Vlaardingen en Schiedam vijf zogenoemde geldezels aangepakt. Zij worden verdacht van oplichting en witwassen.

Vanuit het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) kreeg de politie Eenheid Rotterdam de vijf verdachten in beeld. Afgelopen zaterdag, 4 september, zijn deze vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot 55 jaar woonachtig in Vlaardingen en Schiedam aangepakt. Er werd onder andere een taakstraf van 20 uur geëist en er is besloten dat de slachtoffers een schadevergoeding gaan ontvangen, aldus de politie vanmiddag. 

In de woning waar de 17-jarige verdachte werd aangehouden, werd ook nog een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Bij controle door de agenten bleek hij nog gezocht te worden voor heling door een andere politie eenheid. Hij is overgedragen voor nader onderzoek en verhoor.

In de afgelopen maanden zijn er al veel geldezels aangepakt in heel Nederland. Deze aanpak gaat onverminderd door, zo laat de politie weten.

Hoe ronselen criminelen een geldezel?
Om zelf buiten beeld te blijven ontvangen criminelen geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Dus misbruiken ze vaak betaalrekeningen van anderen. Zo ronselen ze zogenaamde geldezels via social media. Of bij scholen waar jongeren voor een paar tientjes overgehaald worden om bijvoorbeeld even te helpen bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp wordt geronseld. Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen.

De gevolgen zijn groot en kunnen de geldezels nog jaren achtervolgen als deze zich hierdoor schuldig maken aan het witwassen van illegaal geld.

Tips om geen geldezel te worden
De politie geeft de volgende tips "om te voorkomen dat je geldezel wordt".           

Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen.
Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.

06-09-2021