De bramen staan er goed bij in Schiedam; maar lees de waarschuwingen

Pluk je ze of laat je ze hangen?

Pluk je ze of laat je ze hangen?

SCHIEDAM - In en om Schiedam zijn op verschillende plekken bramenstruiken te vinden. Er zijn nu flink wat bramen rijp. Plukken? Of laten hangen?

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

bramen2

Er zijn twee redenen om ze te laten hangen. De eerste reden is dat het in het wild plukken van bramen strafbaar is. Je kunt hierover bijvoorbeeld het artikel op de website Tuinseizoen lezen: Boete voor bramen plukken.

Het plukken van bramen in het wild is juridisch gezien stroperij en dat is een misdrijf waarvoor fikse boetes kunnen worden uitgedeeld.

De tweede reden is, dat je een risico loopt dat er eitjes van de vossenlintworm op de bramen zitten. Dat risico loop je vooral in Zuid-Limburg en in Oost-Groningen en in het buitenland. Daarover kun je het artikel Pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm
op de website van het Voedingscentrum lezen. 

Het RIVM schrijft: "De vossenlintworm is in de vos moeilijk te bestrijden. Wel kunnen mensen het risico om eitjes binnen te krijgen beperken. Daarom wordt het afgeraden om rauwe bessen (bijvoorbeeld bramen) of paddenstoelen te eten die groeien op de plaatsen waar vossen leven en in die gebieden in Nederland waar lintworm bij de vos is aangetoond (delen van Zuid-Limburg en Oost-Groningen). Ook wordt het afgeraden om dode vossen aan te raken wanneer men die vindt. Er wordt aangeraden om in deze gebieden handschoenen te gebruiken bij tuinieren."

Ook in Schiedam en omgeving leven vossen. Lees bijvoorbeeld: Een paartje vossen in de tuin in Schiedam Noord
En:  Deze vos is gespot in Sveaparken

Foto's: deze zijn vorige week zondag gemaakt in Kethel in het gebied langs de Poldervaart; wij hebben ze niet geplukt (foto's door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online)

bramen3

13-08-2023