Update: AH-supermarkt is weer open

Plofkraak met vloeibaar gas leidt tot veel schade en schoonmaakwerk

Plofkraak met vloeibaar gas leidt tot veel schade en schoonmaakwerk

SCHIEDAM - Om circa halftwee vanmiddag was er een flink aantal gespecialiseerde reinigers aan de slag in de supermarkt van Albert Heijn die vanochtend het doelwit was van een plofkraak. Na de diverse benodigde werkzaamheden, zoals schoonmaakwerkzaamheden, is de winkel om ongeveer drie uur vanmiddag weer open gegaan.

IMG_0611

Update 15.00 uur:
De supermarkt van Albert Heijn in het winkelcentrum Spaland is weer open voor het winkelend publiek.

Ons eerdere bericht van vanmiddag 13.30 uur:
Vijf wagens van het in reiniging bij calamiteiten gespecialiseerde bedrijf Dolmans en een wagen van reinigingsspecialist SAS waren rond halftwee aanwezig bij het winkelcentrum Spaland in Schiedam Noord. De medewerkers van deze zogenoemde salvagebedrijven waren bezig met de reiniging van de rommel die is ontstaan door de plofkraak van hedenochtend vroeg. Er is onder meer sprake van veel stof ten gevolge van de explosie. 

Op de foto zie je twee platen waarmee door salvagebedrijven de pui ter hoogte van de geldautomaat provisorisch is dichtgemaakt. Enige meters verder zie je nog een plank. Deze is eerder deze week aangebracht in verband met een beschadiging van de pui. Niet bekend is of beide incidenten in verband staan met elkaar. Het verlichte AH-reclamebord boven de ingang is onherstelbaar beschadigd. Het reclamebord van de tegenoverliggende slijterij, Gall & Gall, behorend tot hetzelfde concern, is eveneens beschadigd. 

Naar het verluidt hebben de krakers zich eerst toegang verschaft tot de winkel, vloeibaar gas naar binnen laten lopen en dit vervolgens tot ontploffing gebracht, vervolgens zijn de krakers weer naar binnengegaan en hebben getracht zich de geldlades uit de automaat toe te eigenen, maar dit zou niet gelukt zijn door het bij deze geldautomaat ingebouwde preventiesysteem dat inkt doet vrijkomen in zo'n geval. De geldautomaat waar de krakers het op gemunt hadden, is inmiddels verwijderd uit de winkel.

Voor de ingang van de supermarkt zijn twee medewerkers van een beveiligingsbedrijf geposteerd. Bij de afzettingen van de opgang naar de winkel is te lezen: 
"Beste klant, tot nader order zijn wij gesloten. De dichtstbijzijnde winkels zijn Albert Heijn de Loper & Albert Heijn Schiedam Centrum." (voor de letterlijke tekst zie foto geheel onder)

Foto's  (c) De Schiedammer Online, foto 1 en 2 door Jan Schrijver, foto 3 door Gert Struijs

WhatsApp Image 2022-08-14 at 1.15

14-08-2022